Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EVO KOLIKO PARA DOBIJATE u slučaju nesreće u javnom prevozu!

Foto: RAS Srbija, Mateja Beljan

EVO KOLIKO PARA DOBIJATE u slučaju nesreće u javnom prevozu!

Sigurno ste se uvek pitali da li imate pravo na odštetu u slučaju saobraćajne nesreće i da li na to utiče imate li kupljenu kartu ili ne.

Srbija
Izvor: Blic

Zakon je jasan, a on kaže da svi putnici koji se voze javnim prevozom, u slučaju nesreće, osigurani su. Tako da nema razlike izmežu onih koji plaćaju kartu, imaju pravo na besplatan ili povlašćen prevoz, ili nemaju uopšte nikakvu kartu.

Dnevni list "Blic" piše da prevoznici sklapaju ugovore sa osiguravajućim kućama, te da minimalne svote novca koje se isplaćuju putnicima u slučaju nesreće, utvđuje Vlada Srbije na predlog Narodne banke.

Aktuelni Zakon o bezbednosti u saobraćaju nalaže da ta suma ne može biti niža od 4.000 evra za slučaj privremene sprečenosti za rad i stvarnih i nužnih troškova lečenja putnika, dok se za sučaj invaliditeta plaća 16.000 evra. U onom najgrem, smrtnom slučaju, prevoznik je dužan da isplati 8.000 evra.

Zanimljivo je i to da su putnici svi oni koji se nalaze u prevoznom sredstvu, bez obzira da li imaju kupljenu kartu ili ne. Međutim, putnici su i oni koji se nalaze u krugu stanice, ili neposrednoj blizini vozila javnog prevoza pre ulaska u to vozilo, a koji imaju nameru da putuju. Takođe, putnik je i svaka osoba koja je završila vožnju javnim prevozom, a nalazi se u neposrednoj blizini vozila ili u krugu stanice.