Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EVRO PO EVRO, PROCENAT PO PROCENAT: Evo koliko je struja zaista poskupela za dve godine!

Račun za struju/ Ilustracija: danas.rs

EVRO PO EVRO, PROCENAT PO PROCENAT: Evo koliko je struja zaista poskupela za dve godine!

Iako nam ministri govore da su to minorna poskupljenja, kada stavimo sve na papir, vidimo koliko zapravo cena struje raste.

Srbija
Izvor: Danas.rs

Od oktobra meseca struja je skuplja za skoro četiri odsto, a ministar energetike Aleksandar Antić kazao je da je to samo jedan evro više za struju u prosečnom srpskom domaćinstvu.

Slične komantare smo čuli i od prethodnih kolega ministra Antića, ali primanja u Srbiji nisu velika pa bi i dodatni namet od 120 dinara mogao da bude osetan udarac za mnoge porodične budžete.

Iako duže vreme cena elektične energije nije poskupljivala, 2015. godine ona je "otišla gore" za 12 odsto, tako da se može reći da je u poslednje dve godine struja poskupela za gotovo 16 odsto, a ekonomisti su saglasni u stavu da porast cene električne energije nije ispraćen porastom ličnih dohodaka našeg stanovništva.

Dnevni list "Danas" navodi da je prosečna plata u novembru 2014. godine iznosila 44.206 dinara, a dok je u novembru prošle godine bila još i niža - 44.166 dinara.

"Avgustovska plata ove godine iznosi 45.286 dinara, što je neznatno povećanje u odnosu na prethodne iznose, ali nije nemoguće da će do novembra biti i manja nego što je sada. U poslednje dve godine je dva puta došlo do poskupljenja struje. Krajem jula 2015. godine povećana je za 12 odsto a sada za 3,8 odsto", navodi se u tom listu.