Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Evropol: Kampovi za uvežbavanje terorista i na zapadnom Balkanu

Zgrada Evropola/ Foto: euractiv.com

Evropol: Kampovi za uvežbavanje terorista i na zapadnom Balkanu

Evropol upozorava da su terorističke grupe promenile taktiku, da sada deluju globalno, i da zone u kojima se odvijaju sukobi služe kao mesta za uvežbavanje, pripremu i koordiniranje napada

Srbija
Izvor: In4s, Agencije

Evropol u svom godišnjem izveštaju upozorava da teroristi pune tajna skladišta eksplozivom za napad na EU i da je osim terorista koji se pozivaju na islam, sve veći broj i desnih ekstremista zbog izbeglica.

“Teroristički napad i dalje ostaje glavna pretnja nacionalnoj bezbednosti zemalja članica EU”, izjavio je šef protivterorističkog centra Evropola Manuel Navarete Paniagua, predstavljajući godišnji izveštaj.

“Svi podaci govore da će IS ili terorističke grupe inspirisane Islamskom državom ili nekom drugom terorističkom grupom ponovo izvesti napade negde u Evropi, a posebno u Francuskoj, i to s namerom izazivanja teških posledica i brojnih žrtava među civilnom populacijom“, naveo je on, prenosi Jutarnji list.

Evropol upozorava da su terorističke grupe promenile taktiku, da sada deluju globalno, i da zone u kojima se odvijaju sukobi služe kao mesta za uvežbavanje, pripremu i koordiniranje napada, što ih sada čini opasnijima. Evropol naglašava da postoje sumnje kako takvi kampovi za uvežbavanje terorista postoje i na zapadnom Balkanu.

“Osim kampova za uvežbavanje u Siriji, postoje isto tako i manji kampovi u EU i u balkanskim državama. Vežbe za preživljavanje služe instruktorima IS za testiranje sposobnosti i odlučnosti potencijalnih članova. Sportske aktivnosti se koriste za testiranje borbene sposobnosti i otpornost na taktike ispitivanja”, navodi se u izveštaju.

Reč je o novoj pretnji uz postojeću opasnost od napada usamljenih osoba koja nije nestala, kaže se u izveštaju.
“Imamo informacije pristigle od zemalja članica koje navode da terorističke grupe nastoje da uspostave velika tajna skladišta eksploziva na tlu EU kojim bi izveli spektakularan napad”, rekao je Paniagua.