Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Evropska komisija: KATALONIJA I KOSOVO NISU ISTO

Foto: pixabay.com

Evropska komisija: KATALONIJA I KOSOVO NISU ISTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je premijerku, sve članove Vlade, predstavnike obaveštajnih i bezbednosnih agencija na konsultacije u predsedništvo

Srbija
Izvor: sputniknews.com

Konsultacije će uslediti nakon saopštenja Evropske komisije u kojem se kaže da se ne mogu porediti Katalonija i Kosovo.

Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije „nisu uporedivi“, jer je „Španija država-članica“ Evropske unije.

„Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od strane različitih UN deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima“, izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su „specifičnosti“ koje je spomenuo.

Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji „nije bilo legalno“.

„Za EK ovo je unutrašnje pitanje Španije, koje se mora rešavati u skladu sa ustavnim zakonima Španije. Mi ponavljamo poziciju koju su imale i ova i prethodna Evropska komisija, a to je da bi u slučaju da je ovaj referendum organizovan u skladu sa španskim ustavom, to značilo da bi se teritorija koja odlazi našla van EU“, rekao je Shinas nastojeći da obrazloži poziciju Evropske komisije.

Mimo tog, čisto zakonskog aspekta u ovom slučaju, Evropska komisija poručuje i da je sada vreme za „jedinstvo i stabilnost, a ne za podele i fragmentaciju“.

„Pozivamo sve relevantne igrače da se brzo prebace od konfrontacije na dijalog. Nasilje nikada ne može da bude instrument u politici. Verujemo vođstvu premijera Marijana Rahoja da će reši ovaj komplikovani proces u punom poštovanju španskog ustava i fundamentalnih prava građana“, zaključuju u Evropskoj komisiji.

U sedištu Evropske komisije u Briselu navode da su tokom vikenda kancelarije predsednika Komisije Žan Klod Junkera i premijera Španije Marijana Rahoja bile u stalnim kontaktima, kao i da će se tokom dana Junker i Rahoj lično čuti telefonom povodom dešavanja u Španiji.