Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Evropska komisija: Ne menjamo poziciju prema Srbiji, radikali nisu uslov

Foto: pixabay.com

Evropska komisija: Ne menjamo poziciju prema Srbiji, radikali nisu uslov

To je beogradskom listu odgovorila portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič na navode "Dojče velea" u kome piše da EK namerava da "blago modifikuje" svoje zahteve prema Srbiji

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Evropska komisija ne menja poziciju kada je reč o Srbiji i otvaranju pregovaračkih poglavlja i kaže da je njen stav poznat, pišu Večernje novosti.

To je beogradskom listu odgovorila portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič na navode "Dojče velea" koji se pozvao na navodni interni dokument Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u kome piše da EK namerava da "blago modifikuje" svoje zahteve prema Srbiji.

Tako je preneto i da Brisel želi da "izađe u susret Hrvatskoj", kada je reč o otvaranju poglavlja 23 i 24, odnosno jednom od tri njena zahteva da se Haškom tribunalu izruče troje radikala (Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić), zbog nepoštovanja suda.

- Od tri uslova koje je Hrvatska postavila da bi se Srbiji otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, Nemačka jedino razumevanja ima za zahtev za saradnju sa Haškim tribunalom. Srbija ovde od početka 2015. ne sprovodi više naloge za hapšenje - stoji u dokumentu u koji je "Dojče vele" imao uvid.

Po tumačenju nemačkog medija, iako se to ne precizira, ova konstatacija se odnosi na zahtev za izručenje troje radikala.

- Ostali hrvatski zahtevi prevazilaze nadležnosti Komisije i nisu pokriveni evropskim pravom - stoji u dokumentu.

Hrvatska zahteva da Srbija ograniči nadležnost suda za ratne zločine, da ispuni sve zahteve tribunala i da predstavnicima hrvatske manjine bude zagarantovano mesto u Skupštini.