Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Fenomenologija Skupštine

Fenomenologija Skupštine

Skupština se vratila na velika vrata, prenosi gledaniji od prenosa mečeva Novaka Đokovića

Srbija
Autor: Igor Kamber

"Čekaj da čujem, sad će Šešelj da im odbrusi"... Situacija od prošle nedelje, u toku je bila konstitutivna sednica srpskog parlementa sa većinom prisutnih poslanika uz predsedavajućeg Dragoljuba Mićunovića, jednog od suosnivača Demokratske stranke. Glas dopire iz jedne omanje prigradske taverne, gde nekoliko dokonih gostiju, sklonjenih od visokih temperatura vazduha, posmatraju direktan prenos iz Narodne skupštine i oduševljeno reaguju na sve doskočice i replike poslanika. Kao da se hrane neumesnim šalama i upadicama koje narodni deputati upućuju jedni drugima.

Piplmetri su se usijali, javni servis RTS-a se hvalio rejtingom uz napomenu da je najgledaniji na kanalima državne televizije bio prenos iz Skupštine. I prekide ga Mićunović oko osam sati uveče. Na tobožno razočaranje i većine poslanika, ali, neverovatno zvuči, i gledalaca kraj magične TV kutije. Nastavilo se i to čudo narednih dana, sa nesmanjenim debatnim žarom dobrog dela prisutnih političara. Gotovo polovina skupštinske sale koju je osvojila Srpska napredna stranka, odnosno Aleksandar Vučić složno je aplaudirala pledoajeu i naknadnim replikama njihovog šefa poslaničkog kluba Aleksandra Martinovića, ali i Maje Gojković, Đukanovića, Jovanova i manje-poznatih satelita sa njihove liste. Možda su se više od argumentacije Aleksandra Martinovića i smislu onoga što je iznosio oduševljavali kotrljajućim slovom “R” dotičnog, što ih je podsetilo na neka “bolja” vremena.

Desetkovani DS je pratio ton koji je raspravi o izboru predsednika sledećeg saziva Skupštine davao energični Bojan Pajtić, uz nesebičnu asistenciju Balše Božovića. Njih dvojica su jasno preuzela dirigentsku palicu pripadnika u žutom, uz glasne salve negodovanje opozitnog SNS-a. Pokazao je tom prilikom Pajtić da takođe može na podjednako “duhovit” način da odgovara poslanicima vladajuće opcije.

Dveri uđoše po prvi put u zgradu Narodne skupštine odveć spektakularno. Jelek, anterija i opanci krasili su njihove poslanike sa liste, dok je predsednik ove stranke Boško Obradović rešio da “ne krade šou” svojim kolegama, već da se skromno i nenametljivo pojavi pred kamerama u odelu i cipelama iz domaćih konfekcijskih fabrika. Kao i Sandra Rašković-Ivić, sa njenim svojstvenim predsedničkim držanjem.

Lider pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović, koga su mnogi proglasili najoštrijim opozicionarom i moralnim pobednikom okončanih prevremenih izbora svoju političku borbu sa vetrenjačama otpočeo je u skupštinskoj kantini. Bečka šnicla - 42, ćufte - 36, kisela - 11, kafa - 9, kafa sa mlekom -10 dinara... Nije mogao Radulović da dođe sebi, ali kad se konačno pribrao rešio je da saspe rafal kritike po svima redom, i upusti se u borbu protiv parazitskog sistema počev od korigovanja cena jela u restoranu.

Čanak i Šešelj... Beše to zanimljiva epizoda, koja nas je vratila kroz vreme. Dva najveća mozga na političkoj sceni jetko su se jedan drugom podrugivali u hodniku zakonodavnog doma, uz osmehe i rukovanje. Ukoliko bih počeo samo o njima dvojici da pišem, zauzeo bih previše stupaca teksta, koje ovakva forma teško može da istrpi.

I za kraj-konsultacije! SPS moli za milost mandatara, Šešelj oči u oči sa Vučićem, i konflikt prvog čoveka izvršne vlasti sa Sašom Radulovićem i njegovim pomoćnicima. Izlazi Vučić nakon neprijatnog verbalnog okršaja i slavodobitno uzvikuje: “Njih je bilo četvorica, a nas samo dvojica, a videli ste kako su oni prvi izleteli iz kabineta!”

Prva runda je tek završena...