Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Festival savremene ruske drame U ČAST NIKOLAJA KOLJADE završava se sutra

Foto: akce.cz

Festival savremene ruske drame U ČAST NIKOLAJA KOLJADE završava se sutra

​U ustanovi kulture “Vuk Karadžić” od 9. do 11. maja održava se drugi Festival savremene ruske drame u Beogradu.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Do 11. maja publika će imati priliku da pogleda dve predstave Koljada Teatra iz Jekaterinburga - Šekspirovog “Ričarda Trećeg” u Koljadinoj režiji, sa kojom su prethodnih dana gostovali u Francuskoj, i “Violina, daire i pegla” po tekstu i u režiji Nikolaja Koljade u čiju čast se festival i održava.

Kako navodi Glas Moskve, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta izvodi se Koljadin komad “Ključevi od Leraha” u režiji Nataše Radulović, dok su u “Vuku” organizovana javna čitanja novih ruskih drama u prevodu Novice Antića: “Jezero” Mihaila Durnjekova, “Ptica u džepu” Žanar Kusainove, “Ruska smrt” Irine Vaskovske i “Spojleri” Marije Ognjeve.

Pored Koljade, specijalni gosti festivala su ruski pisci Ksenija Dragunska i Marija Ognjeva.

Takođe, ruski umetnici će prisustvovati probi nove predstave “Treznilište” rađenoj po Koljadinim tekstovima (u adaptaciji Mine Ćirić, Galine Maksimović, Nede Gojković i Maše Radić) u režiji Stevana Bodrože, koja se radi u koprodukciji UK “Vuk”, pozorišta iz Kikinde i Užica, Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Puls teatra iz Lazarevca i Centra za kulturu Obrenovac.

Proslavljeni pozorišni stvaralac je na konferenciji za novinare, između ostalog, rekao: ”Pokazaćemo kako u našem pozorištu predstavljamo klasične drame, ali i savremene”, a zatim, govoreći o interesovanjima mladih ruskih pisaca kazao da se bave onim za čime tragaju, a to je ljubav.

Govoreći o svojoj režiji Šekspirovog “Ričarda Trećeg”, predstavi gde “igraju” i prave zmije, Koljada je napomenuo da se predstava u Francuskoj baš kada je stigla vest da je Makron pobedio na izborima za predsednika.

“Zar to nije identično onome o čemu se radi u predstavi?”

Pisac je dodao da predstave treba da učine da čovek narednih 15 minuta nakon gledanja bude srećan, te da se ne treba zanositi da one mogu da prevaspitavaju nekoga.

Direktor UK “Vuk” Svetislav Bule Goncić je ukazao na značaj ovog festivala za razmenu iskustava, upoznavanje srpske publike sa najnovijim delima savremenih ruskih pisaca i sticanje uvida u rad pozorišta u Rusiji.