Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
FIFA KAZNILA FSS zbog parole "Kosovo je Srbija" i slike Gavrila Principa

Foto: RTS

FIFA KAZNILA FSS zbog parole "Kosovo je Srbija" i slike Gavrila Principa

U sredu je objavljena informacija da je Fifa kaznila FSS zbog ispada navijača u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, kazna je izrečena zbog transparenata sa likom Gavrila Principa i parole "Kosovo je Srbija".

Srbija
Izvor: RTS

Kako prenose "Večernje novosti", FSS će morati da plati 210.000 švajcarskih franaka, odnosno oko 180.000 evra, jer je, između mnogih izgreda navijača tokom kvalifikacija, delegat meča Austrija – Srbija u Beču 6. oktobra prijavio šest transparenata sa likom Principa, koji je optužen za atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine pred Prvi svetski rat.

Fifa je registrovala lik Gavrila Principa i povike "Kosovo je Srbija" kao neukusnu političku konotaciju i direktno mešanje politike u sport.

Agenti organizacije FARE i delegati Fife prijavljivali su srpske navijače na čak četiri od šest kažnjenih mečeva zbog uzvikivanja "Kosovo je Srbija", što bi mogao da bude problem na Mundijalu u Rusiji ako se ponove takve parole.

Fudbalski savez Srbije moraće da plati 120.000 "švajcaraca" za prestupe navijača u Beogradu na utakmicama sa Republikom Irskom, Austrijom, Velsom, Moldavijom i Gruzijom, kao i Austrijom u Beču.