Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Filmski put muftije: Od Ivana preko Nepala do Abdulaha

Foto: www.slobodna-bosna.ba

Filmski put muftije: Od Ivana preko Nepala do Abdulaha

Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je sa 19 godina preuzeo islam.

Srbija
Izvor: Tanjug

Numan je sestrić preminule glumice Ružice Sokić. Za sebe zna da kaže da je bio neshvaćeno dete i buntovnik, a tokom jednog svog puta po Indiji, na iznenađenje svoje porodice, preuzeo je islam i u njemu ostao do danas.

To se dogodilo u Velikoj džamiji Adžmira u Rodestanu, Indija, gde je učio o islamu.

Numan je doktor nauka, donedavno profesor na prestižnom Univerzitetu “Viktori” u Melburnu.

Pre toga, u svoju biografiju ubeležio je tri fakultetske diplome Prvu, na Fakultetu za islamske studije i filozofiju. Drugu je stekao na Fakultetu društvenih nauka, a treću dobio za biznis i menadžment.

Magistrirao je na temi - islamska teologija.

Vrhovni Sabor Islamske zajedice saopštio je ranije danas da je Abudlah Numan izabran za srbijanskog muftiju i predsednika srbijanskog Mešihata umesto dosadašnjeg muftije Muhameda Jusufspahića, koji je novembra prošle godine imenovan za ambasadora u Saudijskoj Arabiji.

Na jučerašnjoj sednici Vrhovnog sabora u Novom Pazaru raspušten je kompletan Rijaset u tehničkom mandatu na čelu sa reisom Ademom Zilkićem, kome je odavno istekao mandat.

U jednom od intervjua Numan je ispričao da je njegov prvi kontakt sa muslimanom bio je 1969. godine, s arapskim studentom na Trgu Republike u Beogradu, od kojeg je kupio 300 dolara za put do Indije i koji ga je tada naučio kakvi su lažni dolari.

Sa četiri prijatelja vozom je došao do Istanbula, a zatim je kombijem otputovao do Nepala.

Njegovi drugovi su se vratili jer su ostali bez novca i nisu našli ono za čim su tragali, a Ivan se tražeći istinu zatekao kod budističkog sveštenika u mestu Meroli, kod Nju Dehija, gde se nalazi najviši minaret na svetu, minare Kutub.

Tu je radio kao baštovan, meditirao, divio se islamskoj arhitekturi i razmišljao.

Potom se vratio u Beograd, ali se sa svega 19 godina ponovo otisnuo u svet, ovog puta u Indiju, koja je bila i presudna za njegovo versko opredeljenje.