Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
GDE NESTADOŠE MILIJARDE koje je NATO uložio u stvaranje takozvanog Kosova?

Priština/ Foto: politika.rs

GDE NESTADOŠE MILIJARDE koje je NATO uložio u stvaranje takozvanog Kosova?

​I pored mnogo investiranog novca i energije međunarodne zajednice, Kosovo je i dalje najsiromašnije u Evropi, cveta trgovina narkoticima, jer legalno nema šta drugo da izvozi osim starog metala — ističe bečki dnevnik „Kurir“.

Srbija
Izvor: sputniknews.com

„NATO, UN, EU od kraja devedesetih investirali su mnogo novca i energije u Kosovo. Milijarde su davane Kosovu, koje je 2008. jednostrano proglasilo svoju nezavisnost“, podseća list.

Dnevnik navodi da „životni standard nije porastao od nezavisnosti, čak naprotiv, život je postao sve teži, pre svega za mlade“.

„Kosovo je najsiromašnija "zemlja" Evrope, nezaposlenost je zvanično na oko 30 odsto, a kod mladih je stopa duplo veća. Na osnovu visokog nataliteta svake godine do 25.000 mladih pristiže na tržište rada, a privreda i administracija nemaju kapacitet da ih prihvate. Trgovina narkoticima cveta. Legalno, izuzev, starog metala i malog broja namirnica, Kosovo nema šta drugo za izvoz. Država se finansira gotovo isključivo od carinskih prihoda i PDV-a“, ističe „Kurir“.

Mnogi stanovnici Kosova svoju perspektivu vide samo u dalekom inostranstvu, a već dugo, kako dodaje list, doznake dijaspore su najveći ekonomski faktor.

List navodi da se proces približavanja EU odvija teško i sporo, a Unija na celom Balkanu samo "Kosovu" odbija liberalizaciju viznog režima, tako da građani nemaju nikakvu legalnu mogućnost za rad u zemljama Unije.

Bečki „Kurir“ podseća da je 2015. više od 100.000 stanovnika ove srpske pokrajine pokušalo da dospe do EU i nađe posao, ali šansa za azil ne postoji i neće je ni biti za klasične ekonomske migrante. Ko nekako uspe da izbegne deportaciju, ostaje u EU ilegalno.

Austrijski list ujedno ukazuje da je posle prevremenih parlamentarnih izbora situacija koja se tiče formiranja vlade otežana.