Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Gojkovićeva kriva što u SKUPŠTINI NASTAJE CIRKUS KOJI GLEDAMO"

Foto: Tanjug

"Gojkovićeva kriva što u SKUPŠTINI NASTAJE CIRKUS KOJI GLEDAMO"

Iz poslaničke grupe Dosta je bilo optužuju predsednicu Skupštine Srbije i njene zamenike da od parlamenta prave loš teatar i rijaliti program.

Srbija
Autor: Nova borba

"Selektivna i pristrasna primena zakona i propisa uvek povećava postojeći nivo kršenja i izaziva haos u oblasti koju reguliše. Isto je i u Skupštini – cirkus koji nam se svima smučio proizvod je selektivne i pristrasne primene Poslovnika u kome se nalaze pravila za regulisanje reda u Skupštini", ističe narodni poslanik Dušan Pavlović iz DJB-a.

Po njegovom sudu, za to su odgovorni predsednica Skupštine Maja Gojković i njeni zamenici.

"Njihova jedina dužnost (kao predsedavajućih) jeste da održavaju red u skupštinskoj sali, tako što će Poslovnik primenjivati neselektivno i nepristrasno. Međutim, predsedavajući se često ne drže poslovnika, odnosno primenjuju ga selektivno i pristrasno, a ponekad ga proizvoljno tumače", istakao je Pavlović i dodaje na primerima kako se to čini.

Dušan Pavlović/ Foto: dostajebilo.rs

"Replika (kada vas neko pomene ili pogrešno interpretira) - Marjan Rističević, Aleksandar Martinović ili Vladimir Đukanović mogu skoro uvek da dobiju repliku. Za razliku od njih, poslanici opozicije, pogotovo DJB i Dveri veoma često ne mogu", istakao je taj narodni poslanik u saopštenju za javnost i dodaje da ista tri poslanika često traži reč na osnovu povrede poslovnika, ali onda počnu da repliciraju ili vređaju pojedine opozicione poslanike, a prema Pavlovićevom sudu, predsedavajući retko reaguju na ovakvu zloupotrebu i po pravilu im ne oduzimaju reč.

Pavlović je imao kritiku i na dobacivanja tokom sednica Skuštine Srbije pošto tvrdi da se takvo ponašanje toleriše vladajućoj većini, ali ima zamerke i na prečesto lično obraćanje o pojedinostima iz privatnog života, kao i "odstupanje" poslanika vladajuće većine od dnevnog reda.

Ipak, čini se da Pavlović Gojkovićevoj najviše zamera izricanje opomena.

"Do sada je poslovnik kršio veliki broj poslanika, kako iz pozicije, tako i iz opozicije. Predsedavajuća zbog toga može da izrekne opomenu ili oduzme reč. Ipak, oduzimanje reči i opomenu dobijaju isključivo poslanici opozicije", zaključuje Pavlović u saopštenju.