Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Gradnja stanova za zaposlene u MUP-u, BIA i vojsci na proleće, KVADRAT OKO 500 EVRA"

Ilustracija/ Foto: mbbming.rs

"Gradnja stanova za zaposlene u MUP-u, BIA i vojsci na proleće, KVADRAT OKO 500 EVRA"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi gradnja stanova u državnoj stanogradnji za pripadnike Vojske Srbije, policije, BIA mogla da počne na proleće, u šest gradova Srbije.

Srbija
Izvor: RTS/ Tanjug

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka Komisije za stanove rekao da je oko 20.000 zaposlenih u MUP-u bez stana, oko 14.000 u VS i oko 1.500 u BIA, a da će biti uključeni i oni koji rade u zatvorima. Dodaje da su to grube procene i da će Vlada do 15. januara izaći sa konkretnim podacima.

"Nismo mogli da uđemo u ovu realizaciju ranije, jer je bilo potrebno državno učešće. Sada su stvoreni uslovi za ulazak u veliki projekat državne stanogradnje", rekao je predsednik Vučić i ukazao da će za izgradnju oko dva miliona kvadrata učešće države biti 250 miliona evra.

"Ideja je da popravimo životni standard ljudima koji rade težak posao za našu državu. Mislim da policiju, vojsku, pripadnike Vojnobezbednosne agencije, čuvere zatvora, zbog kojih se osećamo bezbedno, a koji imaju nevelika primanja i teško mogu sebi da priušte rešavanje stambenog pitanja dugoročno, moramo da zbrinemo", istakao je Vučić.

"Naš cilj je da ako školujemo policajce i vojnike, a ulagaćemo sve više u njihovo obrazovanje, naš cilj je da oni ostanu u vojsci i policiji", dodao je predsednik Srbije.

Učestvovao je, kaže, na današnjem sastanku zato što je zamoljen da to učini i jer je to bila njegova ideja, ali će ceo posao izneti Vlada, a on je uveren da će premijerka i njen kabinet uspeti da to sprovedu kvalitetno i do kraja.

Predsednik Vučić kaže da je ideja državne stanogradnje njegova "stara" ideja, ali da nije bilo finansijskih uslova da se ona i realizuje.

"Problem je u tome što nisam mogao ni da sagledam dubinu krize kada sam postao predsednik Vlade. Tada je visina javnog duga bila 77 odsto BDP-a, a danas je 62 odsto BDP-a. U tri godine smo ogroman posao uspeli da uradimo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon prvog sastanka Komisije za državnu stanogradnju.

Dodao je da se nada da će visina javnog duga dodatno pasti do kraja naredne godine, možda i ispod 57 ili 56 odsto, ukoliko, kaže, situacija bude i bolja od one predviđene budžetom.

"Suština je bila u neuređenim javnim finansijama, a danas i Džejms Ruf kaže da Srbija ima impresivan napredak, što nije mogao da kaže 2014. godine, da smo napredovali 50 mesta na Duing listi, da nema deficita u budžetu", rekao je predsednik.

Stanovi će se prodavati po najpovoljnijim uslovima

Aleksandar Vučić dodaje da će država dati od 200 do 250 miliona evra za gradnju.

"Slušao sam priče kako nikad neće ništa da se uradi, slušao sam o mojim fantazmagorijama o 'Beogradu na vodi', a on se gradi, slušao sam fantazmagorije o auto-putevima, a otvorićemo i južni krak na Koridoru 10 i radimo Koridor 11", rekao je Vučić.

Kako je istakao, stanovi će se prodavati pod najpovoljnijim uslovima.

Cena kvadrata će biti u proseku 500 evra – u Vranju će biti manje, a u Beogradu između 550 i 580 evra.

Prema njegovim rečima, stanovi će biti na dobrim lokacijama, od kojih su neke već poznate.

Vučić je rekao da je namera da se popravi životni standard pripadnicima snaga bezbednosti, da će im plate rasti, ali da je i ovo način da mogu da planiraju porodice, da imaju bolji život, ali i da oni koje je država školovala ostanu da rade u struci.

Dodao je da će verovatno biti klauzule da se deset godina stan ne može staviti na tržište ili da se ima obaveza da se 15 godina radi u tim sistemima.

Precizirao je da će stan od oko 60 kvadrata koštati oko 30.000 evra, da će uz kamate biti 126 evra mesečno prvih 25 godina, a poslednjih pet 25 evra.

Naveo je da će to zaposliti naše radnike, građevinske kompanije, povećati BDP, a da će, ako sve bude završeno što se podataka i kriterijuma tiče do 15. januara, prve lopate moći da se bace već na proleće 2018. godine.

Predsednik Srbije rekao je i da su stanovi po povoljnim uslovima način na koji država pokušava da sačuva ljude u čije školovanje je uložila mnogo energije, novca, kako bi ih sprečila da odu kod Kostića ili Miškovića, na primer.

"Oni koji kupe stanove po ovim neverovatnim uslovima dužni su da provedu jedno vreme u službi i daju doprinos državi", podvukao je Vučić.

Dodaje da je nemoguće sprečiti da ljudi iz Žandarmerije ili drugih rodova policije noću čuvaju splavove, jer se trude da zarade i izdržavaju porodice.

"To ne može u potpunosti da se izbriše ili zabrani. Ma koliko je to suštinski ili formalno zabranjeno nije lako sprečavati", rekao je Vučić.

Napominje da država školuje "Kobre", elitnu jedinicu, a onda oni dobiju od Kostića ili Miškovića tri puta veću plati i čuvaju ih ili rade za njih.