Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hag traži od Vlade potvrdu o smrti Gorana Hadžića

Foto: tranzicijska-pravda.org

Hag traži od Vlade potvrdu o smrti Gorana Hadžića

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas od Vlade Republike Srbije da im dostavi potvrdu o smrti bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine i haškog optuženika Gorana Hadžića.

Srbija
Izvor: Tanjug

U dokumentu dostavljenom Tanjugu, Tužilaštvo navodi da je dobilo kredibilne izveštaje da je Hadžić preminuo 12. jula i da, s obzirom na te okolnosti, ne namerava da podnosi žalbu na odluku Suda o formalnom okončanju postupka protiv Hadžića od 17. juna ove godine.

Nakon što dobije Hadžićevu umrlicu, Tužilaštvo namerava da ga prosledi sudskom veću.

Haški tribunal je 4. juna 2004. godine protiv Hadžića podigao optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, zbog proterivanja i ubijanje Hrvata i lica ne-srpske nacionalnosti na teritoriji pod kontrolom RSK od 1991. do 1993. Brzo posle toga, on je nestao iz svog stana u Novom Sadu.

Uhapšen je 20. jula 2011. godine kao poslednji haški optuženik u bekstvu.

Suđenje Hadžiću, koje je počelo u oktobru 2012, praktično je bilo u prekidu od oktobra 2014, kada je utvrđeno da boluje od tumora na mozgu koji je nemoguće operisati.

Hadžić je u aprilu 2015. godine pušten na privremenu slobodu radi lečenja. Početkom aprila 2016. većina u Raspravnom veću zaključila je da on nije sposoban za suđenje i obustavila postupak na neodređeno vreme.

Klinički centar Vojvodine (KCV) u Novom Sadu potvrdio je Tanjugu juče vest o Hadžićevoj smrti.