Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hag traži reakciju SB zbog neizručivanja troje radikala

Foto: sr.wikipedia.org

Hag traži reakciju SB zbog neizručivanja troje radikala

Ukoliko Srbija Tribunalu u Hagu uskoro ne isporuči Vjericu Radetu, Petra Jovića i Jovu Ostojića, Savet bezbednosti mora naći rešenje za taj slučaj.

Srbija
Izvor: Danas

Naime, predmet troje radikala otpuženih za nepoštovanje suda mora biti gotov pre novembra 2017. godine, za kada je planirano da Tribunal u Hagu završi sa radom.

Kako navodi list "Danas" u novom šestomesečnom izveštaju SBUN piše da Srbija nije ispunila svoje obaveze prema Tribunalu i naglašava se „Tužilaštvo se nada da će se ova situacija hitno rešiti kako bi se Srbija vratila na status pune saradnje“.

Sudija Ađijus objašnjava da su Radeta, Jojić i Ostojić optuženi za nepopštovanje Tribunala jer su zastrašiivali svedoke u predmetu njihovog lidera Vojislava Šešelja koji je u međuvremenu oslobođen svih optužbi.

Nalog za hapšenje troje radikala izdat je 19. januara 2015. godine, a sve do 1. decembra prošle godine postupak je bio poverljiv. Sudija Ađijus ističe da nije moguće proceniti koliko bi pred Tribunalom mogao da traje ovaj postupak sve dok Srbija ne izruži optužene kako bi mogla da počne pretpretresna faza. I Bramerc u svom izveštaju ukazuje da Srbija nije u potpunosti sarađivala sa Tribunalom „zbog svog kontinuiranog neuspeha da izruči troje optuženih“, navodeći da je Tužilaštvo zbog toga veoma zabrinuto. Bramerc dalje podseća da je predsednik Tribunala u oktobru prošle godine prijavio Srbiju SB UN jer nije ispunila obaveze iz Statuta.