Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Haliti: Srbija ima pravo da gradi na KiM

Foto: sr.wikipedia.org

Haliti: Srbija ima pravo da gradi na KiM

Visoki član Demokratske partije Kosova Džavit Haliti rekao za "Kosovapres" da Srbija ima pravo da pomaže svojim sugrađanima na Kosovu preko infrastrukture

Srbija
Izvor: Sputnjik

Potpredsednik kosovske skupštine i visoki član Demokratske partije Kosova Džavit Haliti rekao je povodom izgradnje srpskog povratničkog naselja „Sunčana dolina“ u opštini Zvečan da Srbija ima pravo da gradi i pomaže srpskim građanima na Kosovu.

„Imam svoje mišljenje u skladu sa Ahtisarijevim sporazumom i kosovskim ustavom, Srbija ima pravo da gradi i pomaže kosovske Srbe u mnogim oblastima, uključujući infrastrukturu“, rekao je Haliti za Kosovapres, a prenosi Koha ditore.

On je rekao da bi želeo da sever Kosova bude pogodan za život Albanaca, kao i jug za život Srba.

Govoreći o građevinskoj dozvoli, Haliti je rekao da skupštine opština izdaju dozvole i da ako one nisu u skladu sa prostornim planom Mitrovice, onda može da reaguje Ministarstvo životne sredine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predsednik privremenog opštinskog organa Ivan Todosijević položili su u četvrtak u Zvečanu kamen-temeljac za izgradnju povratničkog naselja „Sunčana dolina“, gde bi trebalo da bude izgrađeno 300 stambenih jedinica i prateći objekti.

Polaganje kamena-temeljca za izgradnju tog naselja bila je udarna vest u prištinskim listovima na albanskom jeziku, koji u tom projektu vide početak „kolonizacije“ i „povratak Srbije na Kosovo“.

Kosovski premijer Isa Mustafa je saopštio da je izgradnja naselja u Zvečanu namenjenog raseljenim Srbima nezakonita i da neće biti dozvoljena dok nadležne institucije ne budu dale dozvole za to.