Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Han: Bregzit neće uticati na nastavak procesa proširenja EU

Johanes Han na Samitu o zapadnom Balkanu

Han: Bregzit neće uticati na nastavak procesa proširenja EU

Naglasio je da i dalje postoji evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana, i pored činjenice što je EU trenutno u veoma teškoj fazi.

Srbija
Izvor: Agencije

Otvarajući Biznis forum u okviru Samita o zapadnom Balkanu u Parizu, evropski komesar Johanes Han izjavio je da izlazak jedne zemlje iz Evropske unije ne znači da je zaustavljen proces širenja tog bloka, već da postoji mnogo razloga da se nastavi.

Naglasio je da i dalje postoji evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana, i pored činjenice što je EU trenutno u veoma teškoj fazi.

''To što smo suočeni sa izlaskom jedne zemlje ne znači da je kraj sa procesom širenja, već naprotiv. Ima puno razloga za širenje EU, a Evropska komisija je opredeljena da nastavi taj proces'', naglasio je Han.

On je rekao da jačanje agende infrastrukturnog povezivanja zemalja regiona predstavlja značajnu mogućnost za dalje pospešivanje saradnje, kao i poboljšanje okolnosti za investitore.

Prema njegovim rečima pristupni proces nije samo usaglašavanje zakonodavstva, već je fokusiran i na oblast ekonomije, to jest privrednog rasta i podizanju konkurentnosti.

U prirstupnom procesu, kako je podvukao, veoma su važni vladavina prava i privredni razvoj.

Han je ukazao da su zemlje zapadnog Balkana i dalje suočene sa određenim problemima tereta prošlosti, ali da je većina zemalja prikazala jasnu privrženost reformama.

Sve vlade treba, kako je poručio, i u narednom periodu da preduzmu konkretne korake u ovom pravcu.

Han je, govoreći o projektima u okviru Berlinskog procesa, rekao da je fokus na infrastrukturnom povezivanju, kako u transportu, tako i energetici, jer to otvara šanse za građane, ali i investitore.

Infrastrukturna povezivanja, smatra Han, treba da budu dobar most saradnje, promocija mira i pomirenja.

On je pozvao zemlje regiona da u ovoj oblasti ulože dodatne napore ukazujući da povezivanje nije samo izgradnja infrastrukture, već i da se ona što bolje iskoristi.

Ministar finansija Francuske Mišel Sapen rekao je da je veoma bitno da se zadrži evropska perspektiva za zemlje zapadnog Balkana.

On je, govoreći o ekonomskim performansama, ukazao da je privredni rast u svim zemljama dostigao već tri odsto, a u Srbiji je čak iznad toga.

''To su značajni rezultati koje moramo dodatno priznati'', poručio je Sapen, rekavši da su potrebni dalji napori u borbu protiv korupcije i kriminala.

Ocenio je da je važan razvoj infrastrukture, kako transportne tako i energetske, jer će doprineti povećanju konkurentnosti i atraktivnosti zemalja za investitore.

Kada je reč o infrastrkturnim projektima, Sapen je najavio da će Francuska biti aktivnija u finansiranju projekata, i da ulazi u Fond sa donacijom od milion evra.

Biznis forumu prisustvuju u ime Srbije ministar finansija Dušan Vujović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Forum je deo Samita o zapadnom Balkanu, a francuski skup je treća konferencija u okviru Berlinskog procesa, koji je pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel sa ciljem potvrđivanja i podsticanja evropske perspektive regiona, kao i razvoja.

Na samitu, koji počinje danas posle podne, učestvovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji će boravak u Parizu iskoristiti za niz bilateralnih sastanaka.