Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Han: Našli smo rešenje sa Hrvatskom za poglavlje 23

Ilustracija NB

Han: Našli smo rešenje sa Hrvatskom za poglavlje 23

Komesar za proširenje navodi da je dogovor sa Zagrebom postignut još sinoć

Srbija
Izvor: Tanjug

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je sa Hrvatskom nađeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, i istakao da formalnu odluku očekuje sledeće sedmice, a otvaranje poglavlja - do kraja juna.

Evropski komesar je rekao da je sa Hrvatskom postignuto političko rešenje o pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU.

- Našli smo rešenje sinoć. Očekujemo sledeće nedelje formalnu odluku o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom - izjavio je Han na pitanje novinara Tanjuga u Briselu.

Komesar Han je objasnio da je Hrvatska "imala zabrinutosti", od kojih su neke već bile razjašnjeje prethodnih sedmica, a da je sinoć pronađena i formulacija rešenja, prihvatljiva za sve, kada je reč o pitanju generalne jurisdikcije.

On nije precizirao rešenje, odnosno nije obelodanio sadržaj formulacije.

Otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU bilo je zvanično blokirano od aprila ove godine, kada Hrvatska, jedina od 28 zemalja članica EU, nije dala svoju saglasnost za otvaranje ovog poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i fundamentalna prava.

Zagreb je kao zvaničan razlog izneo rezerve kada je u pitanju zakon o regionalnoj jurisdikcije Srbije u procesuiranju ratnih zločina, zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u Parlamentu Srbije i punu saradnju Srbije sa Tribunalom u Hag. Evropska komisija, koja je od početka govorila da ne može da prihvati ovakavo uslovljavanje Hrvatske, danas je ponovila da se njen stav kada su u pitanju merila za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom ostao isti.

Tanjug je u diplomatskim izvorima u Briselu dobio nešto preciznije objašnjenje, iz kojeg se može rastumačiti "okviri" u kojem će biti "formulacija" o kojoj je komesar Han govorio.

Ti izvori naime navode da razumeju da su za Hrvatsku ovo osetljiva pitanje, ali i poručuju da se "ona moraju rešavati na bilateralnom nivou, a ne uključivati u evrointegracioni proces".

Ponovljeno je tako da se od Srbije ne može tražiti da povuče zakon kada je u pitanju generalna jurisdikcija, jer sličan imaju i neke države članice EU.

- U nacrtu zajedničke pregovaračke pozicije, koja je sada dogovorena sa Zagrebom, postojaće i odredba kojom se upozorava da ne sme biti diskriminacije u primeni ovog zakona - objašava Tanjugov izvor u Evropskoj komisiji.

Kada su u pitanju prava hrvatske manjine u Srbiji, u Evropskoj komisiji kažu da se ni to ne može postaviti kao formalni uslov Beogradu, jer su prava manjina različito rešena od drzave do drzave članice.