Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Han: Proces proširenja ne sme stati

Foto: Tanjug

Han: Proces proširenja ne sme stati

Moramo sada da se okrenemo prenošenju evropskih vrednosti građanima, da ne dozvolimo novi porast populističkih glasova, rekao je komesar za proširenje EU Johanes Han

Srbija
Izvor: Tanjug

Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je danas u Beču da ishod referenduma u Velikoj Britaniji ne sme i neće zaustaviti proces širenja EU.

- EU je i dalje privržena širenju EU, i u to nema sumnje. Nastavićemo posao koji smo započeli, a koji nije ni blizu završetka - poručio je Han na konferenciji „Javna uprava kao osnova za evropsku integraciju“.

Han je rekao da je poslednjih godina mnogo toga postignuto na Balkanu i da se ne sme sada biti umoran ili razočaran posle jučerašnjeg referenduma.

Možda mnogi danas, ako se priča o proširenju EU, mogu imati kritički komentar zbog poslednjih događaja, ali strategija EU mora sadržati konsolidaciju Evrope.

- Svesni smo i bili smo to i ranije da je proces širenja nešto što iziskuje vreme i zato radije govorim o procesu nego o pregovorima - naglasio je Han.

Evropski komesar priznao je da odluka građana Velike Britanije predstavlja neku vrstu „reza“ za EU, ali ona ne znači da će Unija menjati svoju politiku.

- Moramo razmisliti kako da prenesemo prednosti EU građanima, a istovremeno ustanemo protiv populističkih glasova. Usled ekonomske i finansijske krize, i izazova migracije, sada imamo diskusije o Velikoj Britaniji, zbog čega stalno gledmao samo unutar EU, i gubimo pogled na ono što se dešava oko nas i u svetu, što može biti opasno - istakao je Han.

On je oceno da se sada mora razmotriti ishod referenduma, koji mora biti poštovan.

Prema njegovim rečima bilo je očekivanja da će ishod biti drugačiji, ali je EU spremna i na ovaj rezultat.

- Očekujem i zahtevam da, ako već postoji sada odluka o istupanju, pregovori o tome moraju biti brzo vođeni. Potrebno je da to činmo zbog naših građana kako ih ne bi prdugo držali u neizvesnoti - naglasio je Han dodajući da je važno da se građanima prenese da je EU stabilna, i pošalje poruka izvan da je Unija i dalje odgovoran i pouzdan partner na kojeg treba računati.