Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HARADINAJ BEZ FOTELJE: I druge postizborne koalicije nepovoljne za Srbe

Foto: Tanjug

HARADINAJ BEZ FOTELJE: I druge postizborne koalicije nepovoljne za Srbe

Samopredeljenje i DSK ne žele u koaliciju Ramuša Haradinaja koja je doživela ''Pirovu pobedu''. Ukoliko i Srpska lista želi da zadrži svoju verodostojanost, teško se može verovati da bi i ta politička partija mogla ići u koaliciju sa Haradinajem

Srbija
Izvor: Tanjug/ Telegraf

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji neće bitno promeniti preliminarne, što znači da nijedna politička opcija neće moći samostalno da formira vladu, a prve procene anlitičara su da će “velika koalicija” s Ramušem Haradinajem na čelu teško doći do vlade, te da bi to možda mogao lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, uz podršku Demokratskog saveza Kosova i manjina.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je juče na osnovu više od 90 odsto obrađenih glasova, da koalicija koju predvodi njen kandidat za premijera Ramuš Hardinaj vodi sa gotovo 35 odsto glasova, Samoopredeljenje je drugo sa 26,7 posto glasova, a koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe, je treća sa 25,9 posto osvojenih glasova.

Kako je saopšteno, Srpska lista osvojila je devet ili svih deset mandata koji u kosovskoj skupštini, prema Ustavu, pripadaju srpskoj zajednici.

Iako je pobednik, velika koalicija, čiji je kandidat za premijera Haradinaj, neće moći da sastavi vladu bez podrške 20 zastupnika iz redova manjinskih zajednica.

Politikolog, profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Beljuj Bećaj, međutim, smatra da će ta koalicija imati ozbiljnih poteškoća da sastavi vladu.

Jedan od razloga je, prema njegovim rečima, to što je Demokratska partija Kosova stekla veliko nepoverenje tokom proteklih godina na vlasti jer nije održala data obećanja.

Bećaj podseća i da su suprotni stavovi po raznim pitanjima “velike koalicije” i pokreta Samoopredeljenje i doveli do vanrednih parlamentarnih izbora.

Za izglasavanje vlade potreban je 61 glas, a na osnovu trenutnih rezultata, ova koalicija može dobiti između 40 i 42 poslanička mesta, preneo je portal ks-info.

Poznavalac ustavnog prava Mazlum Baraliu smatra da će ključnu ulogu u formiranju vlade imati Demokratski savez Kosova, ako odbije da se priključi Haradinaju i koaliciju formira sa pokretom Samoopredeljenje.

- Na osnovu rezultata izbora, DSK igra ključnu ulogu u formiranju vlade. Stoga je ona mnogo bliže i bolje da zarad svojih interesa, a i na ovaj ili onaj način se revanšira DPK, koji ih je ostavio na cedilu podržavši predlog o izglasavanju nepoverenja vladi – kaže Baraliu i dodaje da u tom slučaju DPK otišao u opoziciju.

Baraliu smatra da je DSK-u sigurno bolje i lakše da se sporazume sa Samoopredeljenjem i da zajedno sa nekom manjom partijom stvore vladajuću koaliciju.

– Ovo bi ustvari prijalo i Samoopredeljenju koji je naveo da i pre, ali i posle izbora ima crvene linije sa DPK – rekao je Baraliu.

Baraliu navodi da koalicija koju predvodi Haradinaj svakako ima mogućnost da prva pokuša da formira vladu, ali, ako u roku od 30 dana ne uspe da obezbedi 61 poslanika, mogućnost za formiranje vlade treba dati partiji koja je druga po broju glasova.