Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HAŠKO TUŽILAŠTVO podnelo ŽALBU na presudu ŠEŠELJU

Foto: Tanjug

HAŠKO TUŽILAŠTVO podnelo ŽALBU na presudu ŠEŠELJU

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je danas žalbu na presudu Vojislavu Šešelju kojom je oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Srbija
Izvor: Tanjug

Tužilaštvo u žalbenom podnesku detaljno ukazuje na propuste većine članova iz prvostepenog sudskog veća koje je izreklo Šešelju oslobađajuću presudu krajem marta ove godine i predlaže Žalbenom veću Tribunala da ga proglasi krivim i osudi.

Kao alternativu preinačenju oslobađajuće presude u osuđujuću, tužilaštvo je Žalbenom veću predložilo da naloži ponavljanje suđenja.

U žalbi, koja je napisana na 100 strana uz dodatne anekse, tužilaštvo ističe da je prvostepeno veće sudije Žan Klod Antoanetija pogrešno utvrdilo činjenično stanje, jer nije zaključilo da Šešeljevi govori predstavljaju fizičko izvršenje progona, deportacije i prisilnog premeštanja.

Tužilaštvo je inače tražilo da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.

Šešelj: Baš me briga, neka rade šta hoće

"Baš me briga za njihovu žalbu! Neka rade šta im je volja, mene to uopšte ne interesuje. Ja sam njih ubedljivo pobedio", rekao je Šešelj.

On je rekao i da mu ne pada na pamet da se odazove pozivu da prisustvuje suđenju, ukoliko ono bude ponovljeno po zahtevu tužilaštva.

" Ja sam u haškom pritvoru proveo 12 godina, pogažena su mi sva ljudska prava, kao i pravo na završetak suđenja u razumnom roku. Nemaju oni više šta da urade... Ako hoće da ponavljaju suđenje, neka ga ponove, ja sa tim nemam ništa", poručio je Šešelj.