Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HDZ bi mogao da podrži SNS za članstvo u Evropskoj narodnoj partiji

Andrej Plenković/ Foto: YT printscreen

HDZ bi mogao da podrži SNS za članstvo u Evropskoj narodnoj partiji

Politička skupština Evropske narodne partije glasaće ovog meseca o prijemu Srpske napredne stranke u tu organizaciju.

Srbija
Izvor: Danas

Evropska narodna partija ima 78 članica iz 39 zemalja. Punopravne članice su demohrišćanske i konzervativne stranke iz zemalja Evropske unije, a pridružene su iz Švajcarske, Norveške i Srbije, pa bi se među njima mogla naći i Srpska napredna stranka.

Da bi se to dogodilo, potreban je konsenzus, što znači da bi SNS morao da podrži i hrvatski HDZ.

Po ocenama nezvaničnih izvora u Briselu koji su govorili za "Danas", veoma je verovatno da Plenkovićev HDZ podrži SNS.

Naime, HDZ je nagovestio da će podržati težnje naprednjaka, najviše zbog snažne želje nemačke Hrišćansko-demokratske unije, koju predvodi kancelarka Angela Merkel, da se SNS primi u članstvo.

Ako bi HDZ zaista dao podršku naprednjacima, to bi značilo da su kritike lidera te stranke Andreja Plenkovića na račun zvaničnog Beograda zapravo služile za potrebe aktuelne izborne kampanje u Hrvatskoj, ocenjuju izvori "Danasa".

Takođe, velika je mogućnost da će Evropska narodna partija odlučivati o prijemu SNS-a tek nakon izbora u Hrvatskoj koji se održavaju 11. septembra, jer se očekuje da tada budu stišane tenzije između Beograda i Zagreba.

Veliki uticaj

Evropska narodna partija ima značajan uticaj od Saveta Evrope do Evropskog parlamenta i utiče na donošenje svih značajnijih odluka u EU. Članice iz Srbije su Ujedinjeni regioni Srbije koji više ne postoje i Savez vojvođanskih Mađara.