Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hestil preuzima Železaru do kraja juna

Železara u Smederevu Foto: Tanjug/Marko Đokić

Hestil preuzima Železaru do kraja juna

Kineska kompanija Hestil koja je kupila Železaru Smederevo za 46 miliona evra, definitivno će preuzeti srpsku čeličanu do kraja juna.

Srbija
Izvor: Tanjug

Kineska kompanija Hestil, koja je sa Vladom Srbije potpisala ugovor o kupovini Železare Smederevo za 46 miliona evra, definitivno će preuzeti srpsku čeličanu, do kraja juna.

Tanjug prenosi da je to je u skladu s predviđenim prelaznim periodom od dva meseca, dogovorenim krajem aprila kada su ministar privrede Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong potpisali ugovor o prodaji.

Analitičari su tada redom isticali da će, nakon preuzimanja smederevske čeličane od strane kineskog partnera, rast privrede Srbije biti i veći nego što je planirano, da će svih 5.050 radnika zadržati radna mesta, a da će biti otvorena i nova.

Potpisivanje ugovora o prodaji inicijalno je dogovoreno što je u novembru 2015. delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem posetila Kinu.

Kada je ugovor potpisan, Vučić je poručio da je to veliki dan za sve radnike smederevske železare, da su takav dan i zaslužili, nakon mnogo godina neizvesnosti, neprospavanih noći i razmišljanja hoće li moći da prehrane svoje porodice.

Dokaz koliko je Železara važna i za kineskog partnera jeste i to što će Železaru sutra posetiti i predsednik NR Kine Si Đinping u okviru svoje trodnevne posete Srbiji, prve nakon 30 godina.

Inače, kineska kompanija Hestil je najveći proizvodač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.

Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a prošle godine je proizvela 47,8 miliona tona celika.

Prihod Hestila u 2015. godini iznosio je 43,7 milijardi dolara.

Na globalnom nivou zapošljava više od 120.000 radnika i u velikoj meri doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade.

Kineska kompanija ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su SAD, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hongkong.