Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hofer: Kosovo je Srbija, a Dejton potvrđuje RS

YT Printscreen

Hofer: Kosovo je Srbija, a Dejton potvrđuje RS

Kosovo i Metohija je deo Srbije izjavio je potpredsednik desničarske Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer, dodajući da Dejtonski sporazum potvrđuje legitimitet i legalnost postojanja Republike Srpske.

Srbija
Izvor: Tanjug/ Kurir

Hofer u intervjuu za beogradski Kurir podseća da je on poznat po tome da javno govori protiv primanja Kosova u međunarodne organizacije.

"Jednostrani potezi u kontekstu statusa srpske pokrajine otežavaju proces pomirenja i uspostavljanja istinskog dijaloga, i time sprečavaju miran i prosperitetan život svih građana na Kosovu i Metohiji", navodi Hofer.

U vezi sa stavom koji ima prema Republici Srpskoj i Srbima u BiH, Hofer kaže da je "Dejtonski sporazum važeći međunarodni sporazum, koji potvrđuje legitimitet i legalnost postojanja Republike Srpske".

"Svi pokušaji određenih političkih činilaca u Evropi i van nje da se ovaj status promeni ili BiH još više centralizuje, i to mimo volje naroda Republike Srpske, naša stranka je uvek osuđivala. Iz tih razloga smo uvek podržavali napore rukovodstva RS, na prvom mestu predsednika Dodika, u vođenju samostalne politike, koja Srbima i svim drugim građanima RS obezbeđuje mir i stabilnost", naglašava Hofer.

U odgovoru na pitanje da li EU treba da Rusiji ukine sankcije, on navodi da su one "u svakom slučaju donele više štete nego željenog efekta".

"Austrija je kao mala i izvozno orijentisana država pretrpela velike gubitke. Ekonomske sankcije su prevaziđen metod političkog pritiska jedne konfliktne strane naspram druge, dok posledice uvek trpe oni segmenti društva koji su najmanje krivi, kao što su građani ili manji i srednji privrednici. Iz tih razloga smatram da sankcije treba ukinuti i rešenje krize u Ukrajini tražiti putem dijaloga", kaže potpredsednik Slobodarske partije Austrije za Kurir".