Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Holandija: Ne priča se o Srbiji, lopta u dvorištu Hrvata

pixabay.com

Holandija: Ne priča se o Srbiji, lopta u dvorištu Hrvata

Lopta je u hrvatskom dvorištu i čim oni budu spremni da naprave korak napred po ovom pitanju, mi ćemo biti spremni da pomognemo - kaže portparol holandskog predstavništva u Briselu Dirk Vermej.

Srbija
Izvor: Tanjug

Holandija nije stavila pitanje otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije o članstvu u Uniji danas na dnevni red jer je stav Hrvatske ostao nepromenjen.

Iako je 27 država članica već dalo svoje "zeleno svetlo" za otvaranje ovih poglavlja, Hrvatska već dva meseca blokira uspostavljanje neophodnog konsenzusa unutra Unije.

Kako je za agenciju Tanjug objasnio portparol stalnog predstavništva Holandije u Briselu, Dirk Jan Vermej, rotirajuće holandsko predsedavanje Unijom u stalnim je kontaktima sa Hrvatskom po ovom pitanju, ali je “do sada stav Hrvatske ostao nepromenjen”.

- Lopta je u hrvatskom dvorištu i čim oni budu spremni da naprave korak napred po ovom pitanju, mi ćemo biti spremni da pomognemo - kaže Vermej.

Holandsko predsedavanje EU kaže da se nada da će do takvog napretka doći što pre.

- To će omogućiti da otvorimo važna poglavlja 23 i 24 do kraja našeg predsedavanja - izjavio je Vermej za Tanjug.

Zagreb svoje "rezerve" po pitanju ovog novog koraka Srbije u pregovorima o članstvu u EU zasniva na pitanjima ukidanja reginalne juristikcije Srbije u procesuiranjuratnih zločina i garancijama za zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u srpskom parlamentu.

Preuzimajući rotirajuće šestomesečno predsedvanje Evropskom Unijom, Holandija je još u januaru ove godine naglasila da planira da do kraja juna omogući novi korak u pristupnim pregovorima Srbije otvaranjem poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i predstavljaju fundamentalnu osnovu u pregovorima o članstvu u Uniji.