Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HR MEDIJI: Počinje li HLADNI RAT Srbije i Hrvatske?

Ilustracija: Nova borba

HR MEDIJI: Počinje li HLADNI RAT Srbije i Hrvatske?

Vest o hapšenju hrvatskog špijuna u Srbiji podigla je mnogo prašine u regionu, a praktično da nema medija koji na svojoj naslovnoj strani nije preneo tu informaciju kao glavnu i udarnu.

Srbija
Izvor: slobodnadalmacija.hr, jutarnji.hr, Nova borba

Jedan od najtiražnijih hrvatskih listova "Jutarnji" piše da je hapšenje hrvatskog špijuna "dimna zavesa" kako stanovništvo u Srbiji ne bi obraćalo mnogo pažnje na potencijalnog novog šefa Bezbednosno informativne agencije (BIA), odnosno na viskog funkcionera Srpske napredne stranke i bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića, koji je smenjen nakon seksističkog ispada upućenog novinarki televizije B92.

Isti dnevnik iz Zagreba kao jedan od razloga za "curenje" te informacije u javnost navodi i pokušaj sadašnjeg čelnika službe advokata Aleksandra Đorđevića da takvom akcijom sačuva svoj položaj, pošto Đorđević, kako ocenjuje taj list, nije bio izbor srpskog premijera Aleksandra Vučića

"Jutarnji" piše da postoji i nekoliko teza o tome šta je taj agent rado u Beogradu, odnosno da postoji mogućnost da je namerno predat srpskim vlastima.

“Ali, to su zasad nepoznanice, jer još uvek ne znamo ni pojedinosti o uhapšenom i njegov profil. Ako je provaljen, onda bi to bio i njegov propust i službe koja ga je angažovala, konkretno hrvatske. Ali, to su tek spekulacije, kao i to koliko je, ako zaista i jeste, radio za hrvatsku vojnu sigornosnu službu”, navodi se.

"Slobodna Dalmacija" ocenjuje da je hapšenjem hrvatskog špijuna u Beogradu započeo hladni rat Srbije i Hrvatske.

Taj splitski list navodi, pozivajući se na nezvanične hrvatske diplomatske izvore, da Hrvatska nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju od srpskih vlasti o hapšenju špijuna u Beogradu i da zbog toga u petak uveče niko sa hrvatske strane nije želeo da komentariše tu vest, sve dok ne bude zvanično potvrđena iz Srbije.

"Činjenica da je ta vest puštena u srpske medije pre nego što je za nju doznala hrvatska Vlada ukazuje da se verovatno radi o jednostranom podizanju tenzija sa srpske strane uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj", stoji u jutros objavljenom tekstu "Slobodne".

"Takva neprofesionalna objava do sada nezabeležene situacije u odnosima dve države baca sumnju u transparentnost i namere srpske strane. Slobodno možemo da kažemo da je ovim činom započeo hladni rat između dve susedne zemlje", piše "Slobodna Dalmacija" i zaključuje da su na potezu zvanične institucije vlade Srbije, "koje će sigurno morati da objasne hrvatskoj Vladi što se tačno dogodilo juče u Beogradu".

Više javno Tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da će sutra ispitati osumnjičenog za špijunažu, nakon čega će se doneti odluka o daljem toku postupka.