Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HR: Osnovana komisija za praćenje pregovora Srbije i EU

Zgrada vlade Hrvatske/ Foto: wikimedia.org

HR: Osnovana komisija za praćenje pregovora Srbije i EU

Komisija će kontrolisati da li Beograd ispunjava obavezu da žrtvama rata bez diskriminacije osigura prava, uključujući pravo na naknade štete i da li sarađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih

Srbija
Izvor: Agencije

Hrvatska je osnovala komisiju za praćenje sprovođenja prelaznih merila u poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora naše zemlja sa EU, saopšteno je iz vlade te zemlje.

Kako je prenela agencija Hina, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač ranije je upozorio Beograd da neće napredovati u pregovorima ako ne bude ispunjavao obaveze koje je preuzeo otvaranjem poglavlja u ponedeljak u Briselu.

Hina navodi da će komisija vlade u Zagrebu pratiti da li Srbija ukida zakonodavstvo kojim je, kako se tvrdi, "arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susedne države" i da li uspostavlja zakonodavni okvir za zaštitu manjinskih prava.

U saopštenju iz hrvatske vlade stoji da će ova komisija "takođe kontrolisati da li Beograd ispunjava obavezu da žrtvama rata bez diskriminacije osigura prava, uključujući pravo na naknade štete i da li sarađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih".

Hina navodi da komisijom predsedava ministar spoljnih i evropskih poslova, a u slučaju sprečenosti ministar pravosuđa koji je ujedno zamenik.