Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HRVATI DIVLJAJU DO IZBORA, mi ćutimo

Ilustracija NB

HRVATI DIVLJAJU DO IZBORA, mi ćutimo

Novinar i analitičar Nikola Vrzić smatra da već opterećene odnose namećanjem sukoba konstantno iniciraju političke elite iz Zagreba.

Srbija
Autor: NB

Već mesecima unazad javnost u Srbiji i Hrvatskoj proživljava politička prepucavanja zvaničnika iz Beograda i Zagreba, koja su u poslednjih nekoliko nedelja kulminirala i prerasla u mini rat izjavama sa obe strane.

Predsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić izjavio je juče povodom novonastale situacije na relaciji Beograd-Zagreb da mu je žao što hrvatski zvaničnici "neće da sagledaju činjenice i pogledaju istini u oči" i poručio je članovima Vlade Srbije da se uzdržavaju od bilo kakvih reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvaske na račun Srbije.

Pored toga, Vučić i predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac složili su se da je potrebno da se otklone opterećenja i tenzije u komunikaciji između dveju zemalja, te da to veoma štetno utiče na srpsku nacionalnu manjinu u susednoj zemlji.

Srpski premijer je tom prilikom istakao da se sva sporna pitanja u odnosima dveju država rešavaju međudržavnim dijalogom, uz uvažavanje argumenata obeju strana, bez javnih konfrontacija.

Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić/ Foto: tanjug.rs

Novinar i analitičar Nikola Vrzić smatra da već opterećene odnose namećanjem sukoba konstantno iniciraju političke elite iz Zagreba.

"Tamošnje vlasti skupljaju poene na iskaljivanju mržnje, konstantno. Ni naši nisu propuštali da to komentarišu, ali verujem da će elite iz Beograda pokašati da spuste tenzije. U Hrvatskoj postoji jedna vrsta opsesije prema našim ljudima koja je teško objašnjiva, analizu takve opsesije je potrebna zaista temeljna analiza, i na sve ovo Srbija samo reaguje." , rekao je Vrzić za naš portal.

Njegov kolega Dejan Anastasijević smatra da je odlazeća hrvatska Vlada pod velikim prtiskom i da su napadi na Beograd zapravo pokušaj skupljanja jeftinih dnevnopolitičkih poena.

"Iz Zagreba, nažalost, i dalje stiže jasan signal, što se vidi i po komentarima tamošnjih analitičara, da problem između Srbije i Hrvatske neće biti rešen dokle god postoji srpska manjina. Takav problem je mnogo kompleksan i opasan, pogotovo kada se uzme u obzir da je prošlo 20 godina od rata", rekao je Anastasijević za Novu borbu.

Prema njegovim rečima, postoje mnoge izjave unutar srpske manjine u Hrvatskoj da im se položaj pogoršao, kao i da posotje slučajevi diskriminacije, fizičkog maltretiranja i skrnavljenja spomenika. Prema sudu tog novinara, hrvatska Vlada sa HDZ-om i MOST-om je u mnogome doprinela takvom tretiranju srpske zajednice.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam smatra da je u Hrvatskoj na snazi radikalizacija čitavog društva.

"Cela ta radikalizovana situacija u Hrvatskoj, gde je HDZ možda i budući, a možda i bivši deo vlasti, previše je otišla udesno. To nije dobro ni za jednu manjinu. Za vreme kratkotrajne vlade mnogo toga je usmereno i prema političkim i prema nacionalnim manjinama, ali se nadam da će to splasnuti posle izbora, ali je radikalizacija unutar mnjenja definitivno dugo trajala", rekao je Popov za Novu borbu.

Oko koga će vlada u Hrvatskoj biti formirana? Zoran Milanović (SDP) i Andrej Plenković (HDZ)/ Foto: YT printscreen

Dok se čekaju vanredni parlamentarni izbori u Hrvatskoj zakazani za septembar, u Dubrovniku će se 25. i 26. avgusta održati političko-ekonomski forum na kome će gostovati visoki funkcioneri iz mnogih zemalja regiona, ali i čitave Evrope.Hrvatski mediji su juče preneli da Vučić stiže u Hrvatsku, a on sam je izjavio da još ne zna da li će prihvatiti poziv odlazećeg hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića.

"Ja bih rekao da je Vučić u pravu kada kaže da ne zna o čemu bi trenutno mogao da razgovara sa odlazećom vladom, sa druge strane prisustvo drugih lidera iz regiona bi možda ipak bio razlog da ode", smatra Anastasijević.

Dok Anastasijević ne može sa sigurnošću reći da li srpski premijer ide ili ne ide u Dubrovnik, Aleksandar Popov je siguran da će predsednik naše Vlade uzeti učešće na tom samitu.

"On je rekao da možda neće ići, ali on će otići i time će pokazati da je on za regionalnu saradnju. Kao i prošle godine kada je otišao u Srebreici, tako će i sada posetiti Hrvatsku, a na tom samitu će svakako biti jedna od centralnih ličnosti. Takvi susreti su svakako važni. Izgubićemo mnogo ako ne ode, tim pre što je on pozvao na blaže tonove i na neodgovaranje na provokacije.", rekao je Popov.

Analitičar Dejan Anastasijević smatra da bi do relaksacije odnosa moglo da dođe posle izbora, ali to će zavisiti od rezultata samog glasanja, koje je, kako tvrdi, nemoguće predvideti.

"Ako HDZ ostane na vlasti i u buduće ćemo imati probbleme, ali ni ako SDP formira većinu neće doći do naglog preokreta, tada može doći samo do uljudnijeg tona koji će malo relaksirati atmosferu". istakao je on i dodao da je Milanović takođe davao grube izjave, kao i da će do novog talasa prepucavanja doći već u novembru jer tada Hrvatska organizuje komemoraciju žrtvama Vukovara.

Anastasijević je istakao da Hrvatska neće moći sama da "koči" evrointegracije Srbije, podsetivši da kako je Nemačka reagovala prilikom hrvatskog usporavanja procesa otvaranja poglavlja 23 i 24 Srbije sa Evropskom unijom.