Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HRVATI PORUČILI: Niste uhvatili pravog, svi naši špijuni u Srbiji su na broju

Foto: bug.hr

HRVATI PORUČILI: Niste uhvatili pravog, svi naši špijuni u Srbiji su na broju

Da je Čedo Čolović hrvatski agent i da su ga u Srbiji uhapsili, to bi bio znak da je između Hrvatske i Srbije otpočeo hladni rat, piše “Večernji list“.

Srbija
Izvor: Večernji list

Međutim, kako navodi novinar Davor Ivanković u tekstu za “Večernji“, Čolović nije ni agent vojne VSOA, ni civilne SOA.

U hrvatskoj obaveštajnoj zajednici, kako se navodi, nakon što su beogradski mediji objavili senzaciju o hapšenju hrvatskog agenta, brzo su iz stanja uzbune prešli u redovno stanje jer su jednako brzo ustanovili da su “hrvatski agenti u Srbiji na broju“.

“Čolovića u Srbiji verovatno nisu pokupili tek tako, ali da li zaista potiče iz obaveštajnog milјea još iz vremena bivše države, neka otkriva zvanični Beograd“, navodi se u tekstu.

U hrvatskoj obaveštajnoj zajednici na ovu priču gledaju kao na “sprsku političku igru u svrhu pokušaja kompromitovanja Hrvatske“.

“Neki bivši srpski obaveštajci, a sada analitičari, putem medija već šalјu pozive hrvatskoj strani da preduzme kontramere i govore kako ćemo sada sigurno odgovoriti na jednak način, ali, kako stvari stoje, javnih kontramera neće biti jer Čolović nije naš agent“, piše Ivanković.

Kao što su hrvatski agenti u Srbiji “na broju”, tako su, verovatno, i agenti službi Srbije u Hrvatskoj isto tako “na broju”. I to je, koliko god se to “običnim” lјudima činilo čudnim, normalno stanje, koje pokazuje da su odnosi dve države na tom planu u situaciji uobičajenog špijunskog nadmetanja, navodi se dalјe.

Hrvatska je svesna gde se u Hrvatskoj nalaze obaveštajni centri BIA-e, kao što su i u Srbiji svesni da Hrvatska tamo ima vrlo aktivnu obaveštajnu mrežu. Stoga bi hapšenje pravog hrvatskog agenta izazvalo potrese koji bi zakomplikovali odnose između RH i Srbije, navodi “Večernji list”.

“Počeo bi pravi hladni rat, u kojemu svi skidaju rukavice. Optužnica koja se putem medija stavlјa Čoloviću, da je skuplјao podatke o bivšim oficirima JNA i srpskih vojski, jer se RH, kao, sprema pronaći ratne zločince, zvuči amaterski. Taj je posao zasigurno već obavlјen. Dalјe, Hrvatskoj nisu potrebni takvi “izviđači” jer obaveštajni posao prema Srbiji obavlјa se, uglavnom – iz Hrvatske. Sistemom elektroničkog nadzora naši obaveštajci pokrivaju celu Srbiju i još puno dalјe na istok. Nisu potrebni izviđači da znamo kad se upali tenk u Nišu ili MiG na Batajnici.”, piše u tekstu.

Ivković dalјe piše da 2002. nije bilo skandala, kada je ministar obrane Jozo Radoš “Globusu” dao transkripte razgovora Slobodana Miloševića s generalima, možda se ni danas ne bi znalo da su hrvatski obaveštajci prisluškivali od 1995. do 2000. celi srpski vojni i politički vrh.

“I zato priča o Čoloviću, zasad, spada tek u političku nameru da se Hrvatskoj napakosti. Pokušaj pritiska Beograda na Zagreb putem EU i Brisela nije uspeo, a ovo hapšenje dolazi uoči održavanja nove rusko-srpske vojne vežbe tik do istočne granice Hrvatske. Politika u Beogradu opet igra na krivu kartu održavanja nekakve mitske nadmoći države Srbije nad Hrvatskom jer ovakvim provokacijama neće moći pritisnuti Hrvatsku da im ne radi više nikakve probleme u EU integracijama. Naprotiv”, zaklјučuje “Večernji list”.