Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvati u panici zbog leta "Er Srbije" za Njujork

Foto: Facebook/Air Serbia

Hrvati u panici zbog leta "Er Srbije" za Njujork

Gradonačelnik Dubrovnika tražio je od „Kroacija erlajnza“ da uvede liniju za Njujork, jer mu se ne sviđa da gosti iz SAD stižu preko Beograda.

Srbija
Izvor: Blic

Gradonačelnik Dubrovnika tražio je od „Kroacija erlajnza“ da uvede liniju za Njujork, jer mu se ne sviđa da gosti iz SAD stižu preko Beograda.

Andro Vlahušić, prvi čovek Dubrovnika, pozvao je poslovodstvo hrvatske avio-kompanije da se uozbilji i omogući dolazak američkih turista u taj grad direktnim letom preko Zagreba.

On je jedino Beograd targetirao kao problem uprkos činjenici da gosti iz SAD u Dubrovnik stižu i preko Frankfurta, Istanbula, Minhena i Osla. Zato je kabinetu dubrovačkog gradonačelnika „Blic“ i postavio pitanje zašto Vlahušiću smeta to što će putnici iz SAD u Hrvatsku stizati preko Beograda. Odgovor, međutim, nismo dobili do zaključenja ovog broja.

Reakcije nije bilo ni sa naše strane. Spornu izjavu Vlahušića nisu želeli da komentarišu u „Er Srbiji“, a nije reagovao ni predsednik Nadzornog odbora te kompanije Siniša Mali.

Ovo nije prvi put da Hrvatska ljubomorno reaguje na najavu direktnih letova Beograd-Njujork. Naime, početkom godine iz te zemlje je stigla pretnja da bi „Er Srbija“ mogla da izgubi pravo letenja u Hrvatskoj ukoliko nastavi s prodavanjem karata za transferne letove.

Njihova teorija bila je da „Er Srbija“ može da prodaje karte samo od tačke A do tačke B, ali ne i do trećih destinacija. Ono što verovatno najviše tišti hrvatsku vladu jeste činjenica da „Kroacija erlajnz“, čak i da želi da leti za Ameriku, u ovom trenutku to ne može. Nema dugolinijske avione i nema novca da ih kupi.

„Er Srbija“ je inače jedina kompanija u ovom delu Evrope koja će direktno leteti za Ameriku. Direktnu vezu nema više ni Grčka. Srpska avio-kompanija je u međuvremenu završila sve procedure za dobijanje neophodnih odobrenja od regulatornih tela za početak letova između Beograda i Njujorka.

- Sada smo u poziciji da možemo odmah da uklonimo napomenu „pod uslovom zvanične saglasnosti“ iz rezervacionog sistema za navedene letove - izjavio je juče direktor „Er Srbije“ Dane Kondić.