Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatska duplirala zahteve za otvaranje poglavlja 23 i 24

Ilustracija NB

Hrvatska duplirala zahteve za otvaranje poglavlja 23 i 24

Listi zahteva dodat je i pristup tajnim arhivama.

Srbija
Izvor: novosti.rs, NB

Hrvatska je duplirala listu svojih zahteva za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 između EU i Srbije.

Kako pišu „Večernje novosti“ to je razlog zašto Srbija pre dva dana nije dobila zeleno svetlo da otvori poglavlja.

Prema izvorima tog beogradskog lista, uz već poznata tri uslova zatražili su i pokretanje pitanja žrtava ratnih zločina, nestalih osoba i pristup tajnim arhivama.

Stavke na kojima Zagreb sada insistira, dosad se nisu zvanično pojavljivale u raspravi za usaglašenu pregovaračku poziciju, pišu „Novosti“

- Ostale zemlje članice nisu mogle sa tim da se slože, pa je sastanak Radne grupe za proširenje tako završen bez rezultata - ističe izvor tog lista iz Evropskog saveta.

Zagreb je dosad uporno insistirao na tri uslova: puna saradnja sa Haškim tribunalom, ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji i veća prava za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Uprkos pozivima iz drugih država članica da se pitanja koja treba da se reše bilateralno ne unose u proces evropskih integracija, Hrvatska očigledno pokušava da iskoristi cajtnot i da izdejstvuje što više do 1. jula, kada palicu predsedavajućeg EU formalno preuzima Slovačka.

Izvo novosti tvrdi da je Hrvatska i dalje jedina zemlja koja ozbiljno koči otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 sa Srbijom. Tu je i nekoliko drugih zemalja, ali njihova blokada je proceduralnog karaktera i ne predstavlja veliku prepreku.

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač, u izjavi za "Novosti", nije mogao ni da potvrdi, ni da demantuje da je Zagreb rekavši „Ja o tome ništa ne znam“. Kovač je rekao da je većina hrvatskih zahteva prihvaćena i uključena u platformu na kojoj će se voditi pregovori.

„Treba usaglasiti još neke detalje i verujemo da će to biti brzo. Još se pregovara, o detaljima ne mogu da govorim. A, informacija da Zagreb traži ratnu odštetu je čista izmišljotina“, kazao je Kovač.

Sutra nova prilika

I pored hrvatske blokade, holandsko predsedništvo, kome je stalo da se poglavlja otvore do kraja njihovog predsedavanja, pokušaće do sutra eventualno nešto da promeni, mada su izgledi za to veoma mali.