Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatska i definitivno dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja

Foto: intermagazin.rs

Hrvatska i definitivno dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja

Iz Zagreba poručuju da "ostaju merila za zatvaranje poglavlja i da će oni svakih šest meseci procenjivati da li je postignut napredak

Srbija
Izvor: Večernje novosti

"Mogli smo da tražimo odlaganje, ali želimo da budemo konstruktivni i daćemo "zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja 23. i 24." Ovo je danas potvrđeno u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske, koja će se tako, danas popodne, pridružiti ostalim članicama EU koje će na međuvladinoj konferenciji podržati nastavak puta Srbije u Evropu.

Ipak, iz Zagreba poručuju da "ostaju merila za zatvaranje poglavlja i da će oni svakih šest meseci procenjivati da li je postignut napredak i da li se primenjuje sve što se od Srbije traži".

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač kaže da postoji pet zahteva u odnosu na Srbiju, a prvi je da Srbija mora da obezbedi žrtvama rata pristup pravnoj proceduri, pa tako i naknadi štete.

Drugi je zahtev u okviru poglavlja 23 da Srbija izbjegava postupke kada je reč o hrvatskim građanima kroz zakon o univerzalnoj nadležnosti. To znači da Srbija neće moći da procesuira hrvatske državljane, a moraće i da preispita vlastito zakonodavstvo.

Treći uslov je stalna saradnja sa hrvatskim državnim telima u rasvetljavanju sudbine nestalih, a četvrto što Zagreb traži je potpuna saradnja Beograda sa Hagom. Peti hrvatski uslov je da Srbija mora da primenjuje evropske okvire u zaštiti manjina, pa tako i hrvatske manjine u našoj zemlji.

- Pratićemo pomno kako će taj proces da se odvija. Što se nas tiče, Srbija neće moći da nastavi put prema EU ako se se ne bude držala svih ovih zahteva - kažu u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova.