Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HRVATSKI MEDIJI: Skidanje ploče u Jasenovcu neće čekati na donošenje zakona

Tabla sa ustaški pozdravom u Jasenovcu/ Foto: facebook.com

HRVATSKI MEDIJI: Skidanje ploče u Jasenovcu neće čekati na donošenje zakona

Hrvatska vlada neće čekati donošenje posebnih zakona kako bi uklonila spornu ploču sa ustaškim pokličom u Jasenovcu, već će to učiniti na osnovu aktuelnh zakona i u najskorije vreme,.

Srbija
Izvor: Tanjug

"Spomen-obeležje poginulim braniteljima će ostati, ali na ploči neće biti ustaški pozdrav 'za dom spremni' koji je sada deo amblema Udruženja branitelja HOS-a", rekao je za zagrebački dnevnik visokopozicionirani HDZ-ovac, blizak saradnik premijera i predsednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Sagovornik Jutarnjeg lista kaže da se za rešenje ovog problema ne može čekati donošenje novog zakona, tim pre što se oko sporne ploče stalno podižu političke tenzije, a koalicioni partneri HDZ dovode u vrlo neugodnu situaciju.

Pomenuti izvor, međutim, nije mogao da govori o detaljima budući da su se, kako se navodi, oko zakonskog uporišta na osnovu kojeg će se zameniti ploča u Jasenovcu juče vodile konsultacije u vladi i vrhu vladajuće HDZ.

On je kazao da će rešenje biti na tragu izjave koju je dao premijer Plenković da će se naći zakonit način za promenu ploče, piše "Jutarnji list".

Konačni stav koji će vlada zauzeti po pitanju isticanja simbola i pozdrava fašističkog režima zasigurno će biti uklopljen u odgovor na interpelaciju SDP-ovih saborskih zastupnika upućenu još u taprilu.

Jutarnji list podseća da je na interpelaciju već trebalo dati odgovor, ali je to odložila kriza vlade, odnosno raspad koalicije HDZ-a i Mosta, a na to su se nadovezali lokalni izbori, potom formiranje nove vladajuće koalicije između HDZ-a i HNS-a i najzad letnja paza u Saboru.

Inače, sporna spomen ploča ponovo je glavna tema svih hrvatskih medija koji, sudeći po sinoćnjoj izjavi premjera Andreja Plenkovića da se traži rešenje koje neće biti na štetu HOS-a i neće vrećati jasenovačke žrtve, mogu samo da nagađaju na koji način će se okonačati ova situacija koja nimalo ne ide na ruku premijeru.