Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatski pravnici iz "Vukovar 1991" sastali se sa Vučićem

Foto: nesvil.com

Hrvatski pravnici iz "Vukovar 1991" sastali se sa Vučićem

Predstavnici udruženja pravnika "Vukovar 1991" iz Hrvatske sastali su se sa mandatarom za sastav vlade Aleksandrom Vučićem.

Srbija
Izvor: Tanjug/ HRT

On im je, kako su izjavili nakon sastanka, obećao da će učiniti sve da se procesuiraju osobe osumnjičene za zločine u, kako kažu, ratnim logorima u Srbiji.

"Premijer Srbije obećao je da će preduzeti sve da se zločinci otkriju i da se srpsko pravosuđe oko toga aktivira", izjavio je za Hrvatsku radioteleviziju predstavnik udruženja Zoran Šangut.

Prema njegovim rečima, rečeno im je da će se u septembru omogućiti svim logorašima i članovima njihovih porodica dolazak u Stajićevo, gde će položiti vence i zapaliti sveće.

O spomeniku će se još razgovarati, a sve će nadgledati i nemačka diplomatija, kaže Šangut.

Sastanak hrvatskih pravnika sa Vučićem iza zatvorenih vrata trajao je 45 minuta, navodi HRT.

Šangut je dodao da je to prvi put da je neko u Srbiji primio predstavnike nekog udruženja iz Hrvatske na razgovore o toj temi, i to na na najvišem novou.

Prema njegovim rečima, do toga je došlo na osnovu inicijative iz Bundestaga, posebno poslanika Josipa Juratovića, ali i zbog sastanka premijera Vučića sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Juratović, koji je sa predstavnicima udruženja "Vukovar 1991" prisustovao njihovom sastanku sa Vučićem, izjavio je ranije tokom dana da je zadovoljan razgovorom.

"Imam osećaj da ćemo uspeti da rešimo otvorena pitanja, odnosno probleme koji stoje pred nama. Oni se konačno moraju rešavati za dobrobit, pre svega, Hrvatske i Srbije, a i na kraju krajeva, i za procese koji se u ovom regionu po pitanju uspostave poverenja", istakao je Juratović.

On je dodao da se svi problemi ne mogu rešiti odjednom, ali da su njegova očekivanja da se ozbiljno radi na toj temi i da će otvorena pitanja biti rešena.