Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HRVATSKI PREMIJER OTVORENO: "HVO branila Bosnu od velikosrpske agresije"

Andrej Plenković/ Foto: YT printscreen

HRVATSKI PREMIJER OTVORENO: "HVO branila Bosnu od velikosrpske agresije"

Predsedniku hrvatske Vlade obećava svu potrebnu podršku hrvatskim oficirima iz Građanskog rata u Bosni i Hercegovini s početka poslednje decenije prošlog veka.

Srbija
Izvor: Novosti.rs, Agencije

Hrvatski premijer Andrej Plenković, povodom tvrdnji da je Republika Srpska podnela krivične prijave protiv 16 hrvatskih generala zbog sumnje da su počinili zločine u septembru i oktobru 1995. godine, izjavio je da je "Hrvatska vojska bila angažovana na oslobađanju teritorije Bosne i Hercegovine".

"Dok nema optužnica, stvari su na nivou takvih pokušaja, koji su se i ranije događali. Saradnji ćemo trezveno i racionalno pristupiti. Razgovaraćemo sa vlastima BiH, osigurati zaštitu i nacionalnih interesa i oficira hrvatske vojske", rekao je Plenković.

Prema njegovim rečima, hrvatska vojska je delovala na području današnje BiH na osnovu dogovora tadašnjih predsednika Hrvatske i BiH Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, prenosi televizija N1.

Svi ratni zločini i krivična dela treba da budu istraženi i procesuirani. Tempirane, orkestrirane ili selektivne procese osuđujemo. Ne uplićemo se u rad pravosuđa, ali štitimo hrvatske nacionalne interese, rekao je Plenković.