Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HUMANITARNI CENTAR U NIŠU: Pitanje koje se godinama politizuje

Foto: Sputnik

HUMANITARNI CENTAR U NIŠU: Pitanje koje se godinama politizuje

Vršilac dužnosti premijera Ivica Dačić istakao je da će pitanje statusa službenika Humanitarnog centra u Nišu rešiti buduća vlada, jer se to pitanje mora rešiti na ovaj ili onaj način.

Srbija
Izvor: Tanjug

Ivica Dačić je istakao da se to pitanje već godinama politizuje.

Podsetio je da je on potpisao osnivanje Centra zajedno sa Sergejom Šojuguom, pred tadašnjim predsednicima Rusije i Srbije Dmitrijem Medvedevim i Borisom Tadićem.

Ukazao je da su u međuvremenu svi nesporazumi sa EU razjašnjeni, ali da se onda pojavilo pitanje statusa ljudi koji su tu zaposledni i velika politizacija oko toga da li treba dobiju eksteritorijalni status, što je, kako je rekao, što je neistina.

"Postojao je predlog da dobiju status administrativno-tehničkog osoblja kao u ambasadama, isto kao što imaju druge zemlje ili organizacije, poput NATO-a ili SAD. Pošto ime centra sadrži 'humanitarni', onda je od strane nekih američkih političara postaviljeno pitanje zašto humanitarci traže diplomatski status", rekao je Dačić.Dačić je ukazao da Crveni krst, na primer, ima diplomatski status u svim zemljama sveta.

"To pitanje se politizuje i videćemo kako će se rešiti. Mora da se reši na jedan ili drugi način. Ja sam pitanje pokrenuo sa predlogom da se rešava", naglasio je Dačić.

Dačić je istakao da će o tome sigurno odlučiti sledeća vlada, jer je aktuelna u tehničkom mandatu.