Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
I Rističević podneo Predlog rezolucije o Srebrenici

Foto: nspm.rs

I Rističević podneo Predlog rezolucije o Srebrenici

Predsednik Narodne seljačke stranke i poslanik Marijan Rističević uputio je danas u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o Srebrenici.

Srbija
Izvor: Tanjug

U Rističevićevoj rezoluciji se navodi da parlament osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice, kao i negiranje počinjenih zločina.

Rezolucijom je predloženo i da se 11. i 12. jul odrede kao dani za sećanje na sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da se taj akt usvoji po hitnom postupku.

U Predlogu rezolucije navodi se da parlament osuđuje selektivno privođenje pravdi počinioca ratnih zločina od međunarodnih i nacionalnih sudova i njihovu pristrasnost u korist bilo koje strane u ratnim sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Osuđuje se i svako manipulisanje brojem žrtava ratnih zločina, koje ne doprinosi pomirenju međunarodima u BiH, kao i svaka "propagandna aktivnost koja ima za cilj korišćenje žrtava radi ostvarivanja političkih cljeva u BiH i regionu".

U obrazloženju predložene rezolucije navodi se da u vremenu kad međunarodni i drugi faktori pokušavaju da ocene karakter događaja i zločina počinjenih na teritoriji BiH neophodno da i parlament iskaže svoj stav po pitanju ratnih zločina u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

"Obeležavanje 21. godišnjice od zločina u Srebrenici i aktivnosti pojedinih velikih sila na međunarodnoj političkoj sceni koja je preneta i na domaće političke stranke, organizacije i NVO, te ozbiljne manipulacije vezane za te zločine, izuskuju da se Narodna skupština izjasni o ratnim zločinima", navodi se u Predlogu rezolucije, koju je potpisao Rističević, koji je za poslanika izabran sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Ranije su poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka uputile u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, s predlogom da republički parlament taj akt donese po hitnom postupku.

Predloženim aktom, kako se navodi, osuđuje se genocid u Srebrenici, osuđuje se svako poricanje genocida i proglašava 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.