Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Iguman Sava: Podela Kosova bi dovela do NESTANKA SRBA SA KiM

Iguman Sava: Podela Kosova bi dovela do NESTANKA SRBA SA KiM

Podela KiM otvorila bi Pandorinu kutiju nasilja i pokrenula domino efekat širom Balkana sa užasnim posledicama za sve, smatra iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić

Srbija
Izvor: RTS

Iguman Sava Janjić navodi da bi podela Kosova i Metohije imala posledice za sve i dodao da je pomirenje preduslov za dugoročno rešenje.

"U scenariju podele svako bi izgubio, a dobici bi bili jadni. Srbi bi nestali sa Kosova, koje bi tako postalo model za stvaranje etnički čistih država. Balkan bi ponovo postao bure baruta. Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto", naveo je Janjić na Tviteru i Fejsbuku.

Portal KosSev piše da se iguman manastira Visoki Dečani prvi put izjasnio o toj temi nakon više tekstova u prištinskoj štampi da Beograd, Priština i Tirana navodno pregovaraju o razmeni teritorija, odnosno podeli Kosova, poruka nemačke, austrijske i američke ambasade protiv takih ideja, a potom i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

"Ako postoji rešenje statusa Kosova to sigurno nije podela. Svi znamo da većina Srba ne živi na severu Kosova, već na prostorima juga koji je većinski naseljen Albancima. Tamo su i najvažnije srpske pravoslavne svetinje", ukazao je iguman Janjić.

"Pomirenje preduslov za dugoročno rešenje"

Navodi da se Srpska pravoslavna crkva dosledno protivila promeni međunarodno priznatih granica Srbije.

"Umesto igre sa životima desetina hiljada nevinih ljudi, rešenja za trenutne probleme na Kosovu treba tražiti u dijalogu i na osnovu međunarodnog prava, podstičući saradnju, pomirenje, poštovanje ljudskih prava i baštine", dodao je iguman Visokih Dečana.

Ističe da je pomirenje preduslov za dugoročno rešenje.

"Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto", zaključio je iguman Sava.