Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
IMENOVANE SUDIJE I TUŽIOCI na Kosovu i Metohiji

Priština/ Foto: politika.rs

IMENOVANE SUDIJE I TUŽIOCI na Kosovu i Metohiji

Imenovanje je obavljeno u skladu sa Briselskim sporazumom koji su u oblasti pravosuđa 2015. godine postigli predstavnici Beograda i Prištine. Imenovano je 40 sudija i 13 tužilaca.

Srbija
Izvor: RTS

Tači dodaje da je "Kosovo konstantno vršilo i vrši reforme u sudskom i tužilačkom sistemu, sa jedinim ciljem da sudski i tužilački sistem što bolje funkcionišu".

"Sudije i tužioci imaju veliku ulogu u životu građana, bez obzira na njihovu rodnu, rasnu, versku ili nacionalnu pripadnost", naveo je Tači.

Jedan od sudija Miroslav Ivanović rekao je za RTS da imenovanim sudijama i tužiocima predstoji ozbiljan rad.

Ističe da se radi o skupini profesionalaca koji poštuju svoj esnaf, etiku, pravila ponašanja i da nema sumnje da će doprineti deljenju pravde.

Ivanović dodaje da žitelji na severu imenovanjem sudija i tužilaca dobijaju veoma ozbiljan atribut organizovanog društva.

"Po prvi put nakon rada, koji je za srpske pravosudne organe umnogome bio ograničen, dobijaju se institucije koje će imati potpunu ingerenciju, kompletan sastav, i potpunu nadležnost na celom prostoru, koji predstavljaju. Imaće izvršne organe, organe asistencije, tako da sudovi postaju u praavom smislu ono što do danas nisu u potpunosti bili", rekao je Ivanović.

Naveo je da se vrslo brzo očekuje da pravosudni organi na severu zažive, a što se ljudskog sastava tiče sve je spremno i mogli bi već od sutra da krenu da rade.

Novoimenovanim sudijama i tužiocima najavljen je kratak period obuke i upoznavanje sa propisima koji će primenjivati na dalje.

Imenovanju su prisustvovali predstavnici SAD, EU i drugih međunarodnih organizacija u Prištini.