Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Indonezija se nada brzom ulasku Srbije u EU"

Foto: Tanjug/ screenshot

"Indonezija se nada brzom ulasku Srbije u EU"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Džakarti sa predsednikom Predstavničkog doma Republike Indonezije Adeom Komarudinom, koji je tom prilikom istakao da se nada brzom ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Srbija
Izvor: Tanjug

On je rekao da temelj prijateljstva dve zemlje, postavljen u vreme Nesvrstanih, treba da bude osnov za učvršćivanje tesne i intenzivne saradnje.

Podsetio je da je grupa srpsko-indonežanskog prijateljstva uspostavljena kako bi se gradilo prijateljstvo dva parlamenta, ali i dve države, naglasio je Ade Komarudin.

„Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se ojačaju bilateralni odnosi i vaša poseta, predsedniče Nikoliću, veoma je važna za korak napred“, rekao je predsednik Predstavničkog doma Indonezije.

On je dodao da ta zemlja podržava evropski put Srbije: „Nadam se vašem brzom ulasku u EU i da će Indonezija na taj način dobiti još jednog saveznika, na koga može da računa“, podvukao je Ade Komarudin.

Predsednik Nikolić je rekao da Srbija ispunjava uslove za punopravno članstvo, međutim, sama Evropska Unija se suočava sa velikim problemima, kao što je kriza proširenja i migrantska kriza.

„Brojni evropski lideri su se suočili sa padom popularnosti, zato što su želeli da se drže zajedničkih principa i standarda“.

Sa svoje strane, Srbija veoma efikasno sprovodi reforme i stabilizuje finansije, tako da dobija brojne pohvale i od evropskih institucija i od MMF-a i Svetske banke.

„Mi smo posvećeni obnavljanju starih prijateljstava i veoma nam je važno prijateljstvo sa Indonezijom. Mi ćemo nastaviti da vam pružamo podršku i na bilateralnom i na međunarodnom planu“, podvukao je predsednik Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da je prijateljstvo koje su dve zemlje uspostavile pre 58 godina, sada obnovljeno, te dodao da će ekonomija biti oblast u kojoj ima najviše prostora za unapređenje bilateralnih odnosa.