Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Intervju Boško Obradović

Foto: dveri.rs

Intervju Boško Obradović

"Ne idemo u Vladu sa evrofanaticima"

Srbija
Autor: NovaBorba
  • Nismo zaboravili pokušaj izborne krađe i spuštanja koalicije Dveri-DSS ispod cenzusa od strane SNS. Nikad nećemo biti deo Vlade koja nastavlja da Srbiju vodi pogubnom stazom prema EU i NATO. Dveri izlaze pred mandatara sa 10 tačaka za budućnost Srbije i ako to bude prihvaćeno, samo tako bismo ušli u vlast, ističe predsednik pokreta Dveri Boško Obradović za "Novu borbu".

Nakon nekoliko nedelja medijskih spekulacija i navoda da postoje trzavice u koaliciji Dveri-DSS po pitanju saradnje sa Aleksandrom Vučićem i mogućim ulaskom u izvršnu vlast, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović je za naš portal negirao ove navode i istakao da će ove dve političke organizacije nastaviti blisku saradnju i u Skupštini Srbije, ali u dva odvojena poslanička kluba. Što se tiče skandala u vezi sa rušenjem dela Savamale tokom noći od strane nepoznatih počinilaca, naš sagovornik ističe da Dveri apsolutno podržavaju zahteve pokreta "Ne da(vi)mo Beograd" i da se stvar mora što pre otkriti i krivci privesti pravdi.

Ukoliko bi Vam Aleksandar Vučić ponudio mesto u Vladi Srbije da li biste i pod kojim uslovima prihvatili tu ponudu?

- Mi ne možemo biti deo Vlade koja nastavlja pogubnim putem u EU i NATO. Mi smo spremni da budemo deo Vlade koja se rukovodi političkom formulom "Više Rusije, a manje EU". Spremili smo za mandatara 10 tačaka Dveri za budućnost Srbije, upravo da bismo ukazali na ključne teme kojima treba da se posveti buduća Vlada. To će biti i fokus našeg opozicionog delovanja u Skupštini Srbije: borba protiv bele kuge, zaštita prezaduženih porodica, podrška domaćoj privredi, selu i poljoprivredi, zaustavljanje bankarske pljačke, ispitivanje porekla imovine svih političara i tajkuna, povratak plata i penzija na nivo pre smanjenja, jačanje snaga bezbednosti kroz redovno služenje vojnog roka i povećanje dnevnica za vojnike i policajce, briga za sve Srbe van Srbije, sloboda medija... U Vladi Srbije koja bi bila zasnovana na ovim načelima rado bismo učestvovali.

Da li biste mogli da budete u Vladi Aleksandra Vučića, koga ste optužili za izbornu krađu?

- Nismo zaboravili pokušaj izborne krađe i spuštanja naše liste ispod cenzusa od strane SNS. Uskoro izlazimo sa rezultatima pregleda biračkog materijala u RIK-u od strane našeg Pravnog tima i odmah nakon konstitutivne sednice Narodne skupštine tražićemo formiranje skupštinskog anketnog odbora sa zadatkom da se utvrdi istina o izbornoj krađi i svim izbornim neregularnostima. Kao epilog ove naše borbe protiv izbornih krađa koja nas prati od kada smo ušli u politiku pre pet godina - predložićemo izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, kako bismo za sva vremena sprečili da nam se ponove ovakve sumnje u regularnost izbornog procesa.

Da li Vi lično i stranka na čijem ste čelu podržavate proteste pokreta "Ne da(vi)mo Beograd"?

- Apsolutno podržavamo opravdane zahteve javnosti da se utvrdi ko su vinovnici nebivalog nezakonitog rušenja čitavog jednog dela ulice u centru Beograda pod velom noći. Postavljamo logično pitanje: ako su u pitanju nelegalni objekti, zašto nisu srušeni po zakonu, na osnovu naloga građevinskog inspektora i uz asistenciju policije, i to po belom danu, kako se i radi u takvim slučajevima? Ovako, kada je to urađeno u toku noći, pod fantomkama, i kada nedeljama nema ni najmanjeg rezultata istrage od strane državnih nadležnih organa, nema drugog zaključka koji se nameće, sem da iza svega stoji neko iz vlasti. To vlast može da demantuje jedino tako što će hitno otkriti ko je to uradio i privesti ga zakonu. Pretpostavljam da vlast u ovom trenutku razmišlja koga da žrtvuje kako bi se afera zataškala.

Da li ste Vi, ili bilo koji drugi funkcioner Dveri, prisustvovali skupovima "Ne da(vi)mo Beograd"? I da li Dveri planiraju da podrže ove proteste?

- Nekolicina narodnih poslanika i članova Predsedništva Dveri u više navrata prisustvovali su raznim protestima u vezi sa slučajem "Savamala" i nastavićemo da to činimo i ubuduće. Ovaj skandal mora da se istera na čistac.

Kakav je trenutni odnos između Dveri i Demokratske stranke Srbije? Da li ste ostali u koaliciji i šta podrazumeva vaš sadašnji koalicioni odnos?

- Mi smo dve nezavisni političke organizacije i dva samostala poslanička kluba u Skupštini koji blisko sarađuju, ali zadržavaju pravo da samostalno odlučuju o svim političkim potezima. Nastavljamo uspešnu saradnju koja je započeta pre dve godine kada je na čelo DSS-a došla gospođa Sanda Rašković Ivić. Po brojnim državnim i nacionalnim pitanjima o kojima imamo identične, ili veoma slične stavove nastupaćemo zajedno i ubuduće. Srpski pokret Dveri sada ima priliku da u Narodnoj skupštini predstavi i one programske tačke po kojima smo jedinstveni, poput naše porodične, socijalne, kulturne i ekonomske politike. Siguran sam da će to biti prava novost i osveženje u Narodnoj skupštini, jer ulazak Dveri u Skupštini označava smenu političkih generacija posle 26 godina - zaključio je Obradović za "Novu borbu".