Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Intervju Mile Isakov: Osuđujem sve čistke, pa i ovu na RTV

Mile Isakov

Intervju Mile Isakov: Osuđujem sve čistke, pa i ovu na RTV

RTV je, kao uostalom i većina drugih televizija i medija, samo moneta za političko potkusurivanje, tako da će se bitka za njenu političku kontrolu nastaviti.

Srbija
Autor: Nova borba

Miodrag, Mile, Isakov bio je jedan od lidera DOS-a, potpredsednik Vlade premijera Zorana Đinđića, novinar i prvi predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Autor kultne knjige ParaDos i scenarista serije Specijalna redakcija koja je i dalje aktuelna imajući u vidu dešavanja u RTV-u, U ekskluzivnom intrevjuu dao je svoje viđenje aktuelne političke situacije, sa posebnim osvrtom na dešavanja u RTV Vojvodine.

1. Kako ocenjujete političku situaciju u Srbiji posle nedavno održanih izbora?

Vanredni izbori su raspisani pre vremena sa namerom da političku sliku razbistre i učine jasnijom, a zapravo su je zamutili. Paradoksalno, situacija je zakomplikovana uprkos očekivanim rezultatima glasanja. I pored ubedljive pobede vladajuća partija nije ojačala svoju poziciju, naprotiv. Nije ojačala ni opozicija ali je samom činjenicom da je preživela dobila smisao i potvrdu postojanja. Politička situacija je konfuznija nego što je bila, jer zaista je nečuveno da neko osvoji 50% glasova a da percepcija tog rezultata bude kao da je to poraz, pa čak da se i sama ta stranka tako ponaša, neprestano ubeđujući i sebe i javnost da je ipak pobedila. Očigledno da su Vučić i SNS očekivali više, ali nije jasno šta bi to moglo biti više od podrške polovine birača koji su izašli. Mada, ponekad je manje, više. Kanda su očekivali manje opozicije, manje otpora i manje sumnji u njihovu moć. Najveći gubitak vladajućeg režima je, dakle, to što je na ovim izborima dobio opoziciju, koju dosad nije imao. Pritom, nisu to stranke koje su i dalje kilave, nego je opozicija vladajućoj politici postala vidljivija i prepoznatljivija. To se vidi već golim okom pošto ove izbore nije obeležio slogan “Srbija pobedjuje”, već sasvim suprotno onaj koji kaže “Dosta je bilo”.

2. Gde je tu Vojvodina?

Značaj i pozicija Vojvodine najbolje se vidi po interesovanju za rezultate pokrajinskih izbora. Dok se zbog kašnjenja rezultata na republičkom nivou od nekoliko sati, podigla velika frka, kašnjenje pokrajinskih rezultata od nekoliko dana niko nije ni primetio. I niko se zbog toga nije posebno uzbuđivao.

3. Kako kao bivši novinar RTV Novi Sad i osnivač Nezavisnog društva novinara Vojvodine ocenjujete smene u RTV?

Za mene to nije ništa novo ni iznenađujuće. Ja sam to sve prošao početkom devedesetih prošlog veka, i još mnogo gore, jer bio sam otpušten zajedno sa još tridesetak kolega. Ali, mi smo tada znali i zašto, jer smo se pobunili protiv medijskog rata koji je naša kuća povela u pripremi onog pravog rata. Suprotstavljajući se propagandističkom novinarstvu napustili smo jedino, državno udruženje novinara i osnovali NDN Vojvodine, pre nego što su osnovane prve opozicione političke stranke u Vojvodini. I znali smo da to ima svoju cenu. Problem sa ovim aktuelnim čistkama, koje naravno osuđujem, je u tome što se ne zna zašto, jer smenjeni zaista ništa nisu uradili da bi zaslužili tako nešto. Ali upravo u tome i jeste kvaka, zato su i posmenjivani. Da su nešto uradili možda ne bi bili tako najureni, bar ne tako lako. Ako ćemo pošteno smenjeni su na isti način na koji su i došli na te pozicije, voljom trenutne političke oligarhije i ponašali su se prema svojim prethodnicima na isti način kao što se sad drugi odnose prema njima. Ne bi trebalo sad da se čude šta ih je snašlo, kad se nisu čudili onomad kad su oni bili odabrani po političkim a ne profesionalnim kriterijumima i kad su pristali da budu nametnuti političkom voljom. Narod bi rekao, kako došlo tako ošlo.

4. Poznato je da ste zajedno sa Đorđem Balaševićem bili scenarista kultne TV serije “Specijalna redakcija”, da li je dolaskom kadrova sa B92 svojevremeno RTV postala Specijalna redakcija i da li će to biti i u buduće?

Nismo mi bili toliko dalekovidi, mi smo tu seriju pravili 1988, a već početkom devedesetih cela naša televizija je postala “Specijalna redakcija”, kada su na njeno čelo dovedeni TV eksperti iz Vrbasa, Vučelić, Keković i bratija, koji su proterali najbolje, a na njihova mesta postavili najgore. Nažalost, RTV se od toga nikad nije oporavila do današnjih dana, jer takva praksa je nastavljena i posle petog oktobra, tako da je i epizoda sa kadrovima B92 bila samo jedna u nizu sličnih. Mi smo “Specijalnu redakciju”, na osnovu jednopartijskog iskustva kreirali kao deponiju politički nepodobnih i nesposobnih kadrova, koji uredno prave program koji niko neće gledati, a usput se bave svim mogućim prljavim poslovima. Takozvana demokratska tranzicija je čitavu televiziju pretvorila u deponiju podobnih a nesposobnih. To je jedina razlika, a poenta je ista da taj program niko ne gleda.

5. Da li očekujete dalju politizaciju ovog slučaja? Šta je po vama krajnji cilj priče oko RTV ?

Ta priča odavno nema nikakve veze sa objektivnim informisanjem i kulturom, čemu bi trebalo da služi javni servis Vojvodine. RTV je, kao uostalom i većina drugih televizija i medija, samo moneta za političko potkusurivanje, tako da će se bitka za njenu političku kontrolu nastaviti. Budući da oni koji je sad preuzimaju već imaju brojne medije sa mnogo većim auditorijumom, cilj će biti da se ova televizija svede samo na program na jezicima nacionalnih manjina. Šta će nam Srpska Atina kad je Srbija opet cela i jedinstvena. Uostalom ni Atina nije više što je nekad bila. Marginalizaciji RTV značajan doprinos su dali i oni koji su je do sada kontrolisali, njenom provincijalizacijom, kao što je zajedničkim naporima i jednih i drugih, mada sa različitim motivima, uveliko marginalizovana i Matica Srpska. Kao i vlast, sve treba da bude koncentrisano u Beogradu.

6. Kako ste takoreći bili prvi dissident DOS-a, a vaša knjiga “ParaDos” jedno od prvih svedočanstava unutrašnjih previranja u toj koaliciji, kako ocenjujete najnovije svedočanstvo o tom period koje iznosi Milorad Ulemek Legija?

Teško da Legija može biti kredibilan svedok bilo čega a naročito političkih događaja, ali može biti, kao i do sada, korišćen da unese zabunu ili da skrene pažnju javnosti sa nekih drugih problematičnih stvari. A da je plaćanja u kešu bilo, bilo je, ali ima ga i sad. To što je Legiji baš sada omogućeno da se ponovo oglasi, meni je samo znak da se nešto ozbiljno kuva u nekim političkim kuhinjama. Biće da je u pitanju obračun unutar nekih političkih klanova bliskih vlasti, oko toga ko će joj biti bliži. Pošto je reč o političkom podzemlju biće nam jasnije o čemu se radi kad nešto više ispliva na površinu.