Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ISPOVEST "NEUGOVORENOG RADNIKA": Firma mu nije isplatila 10 plata, PRETI DA ĆE SE ZAPALITI!

Ivan Miljković iz Niša/ Foto: niskevesti.rs

ISPOVEST "NEUGOVORENOG RADNIKA": Firma mu nije isplatila 10 plata, PRETI DA ĆE SE ZAPALITI!

Ivan Miljković nije dobio 10 meseci ni dinara u niškoj Hitnoj pomoći, ima status neugovorenog radnika i spreman je na sve kako bi mi se isplatilo ono što mu sleduje!

Srbija
Izvor: niskevesti.rs

Poslednjih 15 godina, Miljković je mehaničar električar u Hitnoj pomoći u Nišu. Trenutno se vodi kao "neugovoreni radnik", a prema njegovom svedočenju, 10 meseci nije primio ni dinara od mesečne naknade. On je već dobio presudu i niškom Osnovnom sudu na ime neisplaćenih zarada, ali direktor niške Hitne pomoći dr Slavoljub Živadinović tvrdi da ta ustanova jednostavno nema novca.

Kako ističe Živadinović, Miljković je trebao da uzme socijalni program kada je nuđen svim neugovorenim radnicima, a ne da tuži Hitnu pomoć.

Da situacija bude gora, ovaj neugovoreni radnik Hitne pomoći je i samohrani roditelj jedanaestogodišnjek dečaka, a žena sa kojom je bio u braku je nesposobna za rad i ne može da plaća alimentaciju.

Luka Miljković/ Foto: facebook.com

Miljković i njegov sin Luka žive zajedno sa dedom i babom, odnosno Ivanovim roditeljima. Taj radnik Hitne pomoći tvrdi da su mu roditelji veoma blesni, dok je njegov maloletni sin samo u toku ove godine mora dva puta u operacionu salu - prvo zbog problema sa vidom, a potom i zbog žučne kese.

“Iscrpeo sam sve pravne i zakonske procedure, čak smo došli i do izvršitelja i ništa. Neko je stopirao popis imovine Hitne pomoći. Obraćao sam se i ministarstvu i premijeru Aleksandru Vučiću. Ništa mi drugo ne preostaje pošto nemamo šta da jedemo i nemam novca detetu ni lek da kupim. Radikalno rešenje, a to je polivanje benzinom i ultimativno zahtevati da mi se isplati zaostala zarada!”

S druge strane, direktor niške Hitne veoma je dobro upućen u Miljkovićev slučak, ali direktor tvrdi da je on u pat poziciji.

“Istina je da su svi neugovoreni radnici već uzeli socijalni program i napustili Hitnu pomoć, pitam se zašto to i Miljković nije uradio. Ovako smo dovedeni u pat situaciju. Ugovoreni radnici isplaćivani su dok je za to bilo uslova, od ostvarene zarade. Sada toga više nema. Vozni park Hitne pomoći održava servis koji posao dobija na tenderu, dakle Miljkovićevo radno mesto više nije potrebno. Ali, ja ne mogu da ga proglasim ni tehnološkim viškom, jer bi u tom slučaju morao da mu isplatim zaostale zarade i otpremninu, a para za to nema,” kazao je.

Portal "niskevesti.rs" navodi da je zbog tužbi radnika za neisplaćene zarade, račun ove ustanove često u blokadi. Tužbe se podnose najčešće zbog neisplaćenog rada vikendom i praznicima. Živadinović je potvrdio da je nedavno sudski izvršitelj popisao dva sanitetska vozila po Miljkovićevoj tužbi.

Sanitetsko vozilo niške Hitne pomoći/ Foto: mediapress.rs

“Te sudske tužbe su do sada dostigle astronomsku cifru od 5 miliona dinara, a početni dug Hitne pomoći prema radnicima bio je 500 hiljada. Svakim danom tonemo u dubiozu i rešenja nema, osim da se stane sa tužbama” dodao je Živadinović.

Problem u Hitnoj pomoći nastao je 2007. godine, kada je jednom delu radnika preimenovan status u “neugovoreni radnik”, po kome ustanova u kojoj rade nije u obavezi da im isplaćuje zarade. Istovremeno, ovi radnici imali su rešenja o radnom odnosu na neodređeno vreme, čime su stekli prava po Zakonu o radu i mogućnost da tuže Hitnu pomoć, što je većina njih uradila. I dobila presude, baš kao i Miljković.

Niška Hitna pomoć je promenom statusa radnika očigledno želela da se oslobodi viška radnika, a Miljković je ovde "prekobrojan". Ostaje pitanje kako će naplatiti svoja potraživanja i ako nađe drugi posao- zaplenom sanitetskih vozila ili nekako drugačije.