Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ISTINA BOLI: Hrvatska uputila notu Srbiji zbog Dačićevih izjava o Jasenovcu

Foto: sr.wikipedia.org

ISTINA BOLI: Hrvatska uputila notu Srbiji zbog Dačićevih izjava o Jasenovcu

​Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu.

Srbija
Izvor: HRT/ RTS

Notom hrvatsko ministarstvo izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića izrečenih u sedištu UN 26. januara prilikom otvaranja izložbe "Jasenovac – pravo na nezaborav".

U noti se ističe kako su "izjave ministra Dačića u UN pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe", javlja Hrvatska radio-televizija.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Republici Hrvatskoj i njenim zvaničnicima, dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stanovišta Republike Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusedskih odnosa", navodi se u noti.

Ivica Dačić je u sedištu UN, na otvaranju izložbe, rekao da se strahote u Jasenovcu ne smeju zaboraviti i da on mora ostati jedan od najznačajnijih simbola stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija, simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja.

Šef srpske diplomatije je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su žrtve.

"Isto tako kao što srpski narod ima dovoljno smelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima i svi drugi narodi imaju obavezu da ne rehabilituju zločince", rekao je Dačić.

 


Гоги:  
Није ми јасно шта је то рекао Дачић. Ако је написано изјава кја је разјарила "Хрвате", онда се надам да ни један Србин више неће постати Хрват.

29.01.2018 09:17h    88     84