Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Izetbegović dočekuje Nikolića u Sarajevu na jesen

Ilustracija NB

Izetbegović dočekuje Nikolića u Sarajevu na jesen

Pozvao sam ga nedavno i on je trebalo da dođe proletos, neki termini su bili dogovoreni, a onda je došlo do vanrednih izbora u Srbiji i on nije napuštao zemlju

Srbija
Izvor: Tanjug

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović se nada da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić ove jeseni posetiti BiH i dodaje da bi voleo da to bude u njegovom mandatu predsedavajućeg radi, kako kaže, bošnjačkih i srpskih odnosa.

- Ali, evo, videćemo kada će on naći vremena za to. Pozvao sam ga nedavno i on je trebalo da dođe proletos, neki termini su bili dogovoreni, a onda je došlo do vanrednih izbora u Srbiji i on nije napuštao zemlju. Sva je vlast bila na njemu i on nije izlazio iz zemlje, jer je bila raspuštena vlada, tako da će se verovatno to desiti na jesen - rekao je Izetbegović.

Predstavnik Bošnjaka u Predsedništvu BiH kaže da, osim ispunjavanja uslova za članstvo u EU i NATO, regionalnu saradnju stavlja na vrh prioriteta s obzirom na to da se sa rešavanjem ključnih pitanja sa susedima, posebno Hrvatskom i Srbijom "zaista kasni".

- S obzirom na retoriku, česte sastanke, izraženu želju da se problemi rešavaju, efekti su dosta tanki kada su u pitanju imovina, granice, korišćenje resursa na štetu BiH. Ne uspevamo tu stvar da rešimo. Jer, da bi ste uspeli trebalo bi imati dve strane koje bi sele i s dobrom namerom žele da razgovaraju - naveo je Izetbegović u opširnom intervjuu za Anadoliju, a prenose mediji u BiH.

Tu bi, smatra, više trebalo raditi na tehničkom nivou.

- Političari otvaraju prostor, a zatim u taj prostor treba da uđu timovi koji pregovaraju. To su vrlo dugi i ekspertski razgovori recimo o granici na Drini i slično - kaže Izetbegović koji se nada da će to, ipak, biti ubrzano.

Podseća da je upravo o tome nedavno razgovarao i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Izetbegović kaže da joj je rekao da je konačno vreme da neke iskorake napravimo, a isto je, tvrdi, rekao i predsedniku Nikoliću kada su se nedavno videli u Sarajevu.