Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Izetbegović: Važno institucionalno organizovanje Bošnjaka

Foto: Tanjug/ screenshot

Izetbegović: Važno institucionalno organizovanje Bošnjaka

U Novom Pazaru je danas u prisustvu visokih zvaničnika BiH održana svečana sednica Bošnjačkoj nacionalnog veća (BNV) na kojoj se prisutnima obratio lider SDA BiH Bakir Izetbegović.

Srbija
Izvor: Tanjug

Izetbegović, aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH, je istakao da su Bošnjaci važan faktor u regionu i da se, kako je rekao, nikada više neće ništa planirati u Srbiji, a ni i Bosni i Hercegovini i na celom Balkanu, a da se ne uzme u obzir njihovo mišljenje.

Podsetivši na istorijski put Bošnjaka u regionu, za koji je rekao da je bio veoma težak, Izetbegović je kazao da nije sve završeno i da tek predstoji "politički maraton" ne isključujući, međutim, dalje pokušaje marginalizacije, negiranja i, kako je rekao, disolucije u BiH.

Ukazao je da je poseban problem Bošnjaka pad nataliteta, nezaposlenost, iseljavanje, što su društvena zla koja napadaju omladinu.

Sa tim se, kazao je, treba uhvatiti u koštac i zbog toga je, dodao je, potrebno napraviti koordinaciju stranaka koja predstavlja političku zaštitu Bošnjaka i koja bi se izborila za jasnu perspektivu bošnjačkog naroda na Balkanu.

Izetbegović, kome je ovo prvi boravak u Novom Pazaru nakon 26 godina, kaže da je posebno vezan za ovaj grad jer ga on seća na njegovog oca Aliju, osnivača SDA.

Ispričao je da je na današnji dan pre 26 godina dovezao svog oca na osnivačku skupštinu SDA Sandžaka i da je tada osetio „eksploziju temperamenta i nacionalnog elementa“, što ga je obavezalo da, dok je živ, nastavi tim putem.

"Nisam dolazio na Sandžak 26 godina, ali veze nisu bile pokidane. Oslanjali smo se na ljude iz Sandžaka. Prvi pratioci koji su dovedeni da nam čuvaju glavu su bili iz Sandžaka, zatim je bilo mnogo vojnika koji su ginuli za BiH, iako nisu rođeni u njoj, dok su neki koji su bili rođeni u Bosni napuštali svoju zemlju. Kroz Sarajevo kada prođete sve investicije koje traže umeće i hrabrosti pokrenute su od ljudi iz Sandžaka", naveo je šef SDA BiH.

Izetbegović je istakao da su Sandžaklije s razlogom upletene u "DNK strukturu države BiH" uveren da će to tako i ostati.

On je, predsedniku BNV-a Sulejmanu Ugljaninu darivao dokumentarni film u Aliji Izetbegoviću, njegovu knjigu i sliku rekavši da je njegov otac čovek koga svi cene i vole, s kojim je počeo preporod bošnjačkog naroda na Balkanu.

Zauzvrat je Ugljanin visokom gostu predao „Sandzački rečnik“ i knjigu o Sandžaku, rekavši da je ovo prostor na kojem živi četiri naroda, dve religije u harmoniji i slozi vekovima.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić ocenio je da je neophodno češće imati ovakve susrete, kako bi razvijali saradnju između država koje predstavljaju i razmišljaju o napretku i razvoju statusa Bošnjaka na prostoru Zapadnog Balkana.

"U poslednjih par decenija smo u kondenzovanom, dosta teškom vremenu, teških iskušenja buđenju nacionalnog ponosa završili time što su Bošnjaci uspeli da realizuju ono što nisu u poslednjih sto godina. To je bilo teško vreme, ali je bilo vreme ponosa svih Bošnjaka na prostoru Balkana, posebno dominantno na prostoru BiH", konstatovao je on.

Zvizdić je kazao da su Bošnjaci uspeli da prerastu ono što je bila namenjena sudbina da ne budu samo nebitna verska skupina, već su postali politički narod bez kojeg se na prostoru celog Balkana više ništa ne može raditi kada govorimo o društvenim, političkim ciljevima, projektima prisutnim u ovom regionu.

On je, ukazujući na napredak na putu evroatlantskih integracija, rekao da BiH ima i najbolje ekonomske rezultate na Balkanu, i da to sve tu državu stavlja u poziciju da su uslovi života daleko bolji nego pre godinu dana, što omogućava da pomogne Bošnjacima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Možete se oslonoti na otvorenost i spremnost BIH da vam pomognemo, zato što mi i Sandžak i druge delove u kojima žive Bošanjaci tretiramo kao evropske regione kojima putem prekogranične saradnje možemo pomoći u smislu ekonomskog razvoja, ali i jačanja drugih segmenata života, što je osnova za samoodrživost Bošnjaka", istakao je Zvizdić, koji je i predsedavajući Saveta ministara BiH.

Poručio je Bošnjacima u Sandžaku da nisu sami i ostavljeni, već da u BiH postoji zajednička opredeljenost da se ostvare nacionalni cilejvi u okviru zemalja u kojima žive i u saglasnosti sa dobrim susedskim odnosima.