Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Izjave turskih i bošnjačkih političara su licemerne"

Ivica Dačić/ Foto: novosti.rs

"Izjave turskih i bošnjačkih političara su licemerne"

Šef srpske diplomatije ističe da je krajnje vreme da svi shvate da je Srbija spremna za pomirenje, mir i izgradnju zajedničke budućnosti, ali nikada neće dozvoliti da je niko ponižava.

Srbija
Izvor: NB

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je krajnje licemernim izjave bošnjačkih i turskih političara o Srebrenici vezano za Srbiju.

„Umesto što napadaju Srbiju, trebalo bi da se sete da je Narodna skupština Srbije 2010. godine usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Idejni tvorac te Deklaracije tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić je, kako nas je tada informisao, tekst usaglasio sa tadašnjim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom.‎ Sramotno je da šest godina nakon toga Bošnjaci i Turci drže lekcije Srbiji, koja je jedina od svih balkanskih zemalja donela skupštinsku deklaraciju o zločinu nad pripadnicima nekog drugog naroda. Niko nikada nije doneo nijedan akt na prostoru bivše Jugoslavije o osudi zločina protiv Srba", navodi se u izjavi Ivice Dačića koju je Ministarstvo spoljnih poslova dostavilo medijima.

Dačić se osvrnuo na izjavu svog turskog kolege Čavušoglua, koji je rekao da dok Bosna plače, Turska ne može mirno da spava, uz reči podsećanja na turske zulume za pet vekova okupacije.

"Čavušoglu bi morao da se rasplače i nad Ćele kulom u Nišu koja je izgrađena od lobanja ubijenih Srba na Čegru 1809. godine. Valjda su i srpske majke doživele bol kada su im odvodili decu kroz tzv. danak u krvi, praveći od njih janjičare. Mogao bi neki turski zvaničniki da klekne i pred Ćele kulom i izvini se Srbima za sve zločine za tih pet vekova", navodi ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je upitao svog kolegu iz Turske kako bi njegova zemlja reagovala da Srbija osudi ubistvo milion Jermena i nazove ga genocidom, a pozvao je i Bošnjake da osude taj zločin, kao što su to uradile mnoge zemlje u svetu.

Prema Dačićevim rečima, Boris Tadić bi trebao da javno saopšti sa kim je dogovorio tekst Deklaracije koji je usvojen u Skupštini Srbije, jer, kako tvrdi šef srpske diplomatije, sigurno nije donet bez konsultacija.

Prvi potpredsednik vlade Srbije ističe da je krajnje vreme da svi shvate da je Srbija spremna za pomirenje, mir i izgradnju zajedničke budućnosti, ali da nikada neće dozvoliti da je neko ponižava.