Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Iznervirana opozicija za Novu borbu: OVO JE ZLOUPOTREBA POLOŽAJA I UVOD U DIKTATURU!

I danas burno u Skupštini/ Foto: YT printscreen

Iznervirana opozicija za Novu borbu: OVO JE ZLOUPOTREBA POLOŽAJA I UVOD U DIKTATURU!

​Opozicioni poslanici Milorad Mirčić iz SRS-a i Aleksandra Jerkov iz DS-a za Novu borbu tvrde da je današnja sednica skupštinskog Odbora za administrativna pitanja tipičan primer samovolje vladajuće većine.

Srbija
Autor: Nova borba

Na danas održanoj sednici skupštinskog Odbora za administrativna pitanja izrečeno je osam novčanih kazni za narodne poslanike iz opozicije zbog, kako se navodi, ometanja rada skupštinskih sednica. Ipak, sve kazne su pale u senku odluke šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke i predsednika skupštnskog Odbora za adniministrativna pitanja Aleksandra Martinovića da ne dozvoli opozionim poslanicima da se jave za reč na toj sednici po Poslovniku. Situacija je bila napeta i bogata čarkama na relaciji između Martinovića i opozicionih poslanika.

"Gospodin Martinović nije dao narodnim poslanicima da govore. Pravio se da ne vidi naše prijave za reč u skladu sa Poslovnikom, onako kako se uvek podnose, i izgovarao je kako niko od poslanika nije prijavljen za raspravu, tako da je to jedna klasična zloupotreba funkcije, koja se vrši nasiljem koje Srpska napredna stranka već četiri godine sprovodi u Srbiji, a u Skupštini u prethodnih nekoliko dana otkako je nastala cela kriza izazvana neprimerenim ispadima Marijana Rističevića", kazala je poslanica iz redova Demokratske stranke Aleksandra Jerkov za Novu borbu.

Ona dodaje da nikoga ne čudi način na koji je Martinović vodio sednicu jer, kako tvrdi, naprednjaci ništa ne rade spontano.

"Ni današnje Martinovićevo, ni Rističevićevo, ni ponašanje Maje Gojković, kao ni ponašanje narodnih poslanika vladajuće većine nije nešto što je spontano. Tokom vikedna su i Gojkovićeva i premijer Aleksandar Vučić uzeli u zaštitu Marijana Rističevića, a to će isto uraditi u narednim danima sa Martinovićem. Oni jednostavno ne trpe bilo kakvu kritiku, bilo kakvo suprostavljanje niti bilo kakvo različito mišljenje", kazala je Jerkova za naš portal.

S druge strane, potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić kazao je za naš portal da je Martinovićevo ponašanje “odraz uvoda u diktaturu".

"Na sceni je puzeća diktatura, koja polako, ali sigurno dolazi sve više do izražaja. Samovolja pojedinaca odlučuje o svemu, kada je u pitanju sprovođenje zakona i podzakonskog akta koji se zove Poslovnik, volja pojedinca je iznad zakona i poslovnika. Ovde tome svemu dodatnu težinu daje to što je Martinović profesor Pravnog fakulteta koji ne samo da krši poslovnik nego se služi i lažima i izmišljanjima", kazao je potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić za naš portal.

Mirčić je prokomentarisao i činjenicu da su posanici vladajuće većine na današnjem zasedanju Odbora još jednom pokazali da ne znaju za šta glasaju.

"To je kolektivna šizofrenija i ona je u politici prisutna kada vlast slabi, kada oseća da je ugrožena i kada oseća da u njenim redovima nije sve kako treba. Ona se manifestuje na različite načine, i to se vidi kada oni glasaju, a ne znaju ni šta rade, šta čine i zbog čega glasaju", zaključio je Mirčić.