Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
J.Joksimović: Na poglavljima svakodnevno radi 3.000 ljudi

Foto: Tanjug

J.Joksimović: Na poglavljima svakodnevno radi 3.000 ljudi

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je optimista što se tiče usvajanja zajedničke pregovaračke pozicije EU za poglavlja 23 i 24, jer su za njih pripremljeni kvalitetni akcioni planovi.

Srbija
Izvor: Tanjug/ Politika

"Čak i kada sam lično deo procesa odlučivanja, nisam sklona prejudiciranju, a kamoli u situacijama kada se odluke donose u okviru EU u kojoj se o svakoj formulaciji u toj poziciji potpuno ravnopravno izjašnjava 28 država članica", rekla je Joksimović u intervjuu za Politiku.

Ona je podsetila da je rasprava o zajedničkoj poziciji EU počela u minuli petak i da očekuje da zajednička pregovaračka pozicija EU bude usvojena na temeljima tog izveštaja i da bi do kraja juna mogla da se otvore poglavlja 23 i 24.

"Naravno, pored političke volje, moramo da imamo na umu i procedure u samoj EK, koje i te kako određuju dinamiku", rekla je Joksimović.

Sam čin otvaranja poglavlja, kako kaže, govori da je Srbija kao država stvorila preduslove da se dostignu evropski standardi u određenoj oblasti.

"Svakodnevno oko 3.000 ljudi na direktan ili indirektan način, radi gotovo na svim poglavljima", naglasila je ona.

Osim poglavlja 23, 24 i pet, ona kaže da je dosta urađeno i na pripremi pregovaračkih pozicija za poglavlja 25- istraživanje i razvoj, 26- obrazovanje, mladi i sport, 13- ribarstvo, 14- transport, 20- preduzetništvo i industrijska politika, 21- transevropske mreže.

"Ne zaostajemo ni kada je reč o svim ostalim poglavljima i mi ćemo svoj deo posla uvek uraditi na vreme", kaže ministarka.

Upitana koliko bi eventualni izlazak Velike Britanije iz EU, koja ima referendum ovog meseca, poremetio planove Srbije, ona kaže da je referendum veoma važno pitanje za EU i da misli da će građani Velike Britanije zbog brojnih ekonomskih i političkih razloga odlučiti za izvesnost i ipak ostati u EU.

"Sam britanski referendum neće poremetiti našu dinamiku pregovora više ili manje nego što će uticati na planove same EU ili drugih država kandidata", zaključila je Joksimović.