Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Jadranka Kosor: Blokada Srbije može da se vrati kao bumerang

YT Printscreen

Jadranka Kosor: Blokada Srbije može da se vrati kao bumerang

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor istakla je da je odluka Srbije da "posle tragične prošlosti" zakorači prema Evropi dobrodošla i da bi je trebalo podržati

Srbija
Izvor: Tanjug

Dugotrajna blokada države koja je u pregovaračkom procesu može se vratiti "kao bumerang", izjavila je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Ona je ocenila da bi bilo dobro da hrvatska vlada pokrene pregovore sa Srbijom o rešavanju otvorenih pitanja zbog kojih Zagreb ima rezerve na otvaranje nekih pregovaračkih poglavlja Srbije.

Uz ona koja su istaknuta zbog poglavlja 23, Hrvatska i Srbija imaju i nerešena granična pitanja, kako je to bilo i u slučaju Hrvatske i Slovenije, rekla je Kosorova u autorskom tekstu za ljubljanski "Dnevnik".

Kosor je ocenila da međusobno iskustvo Hrvatske i Slovenije u pregovorima s Evropskom unijom o članstvu u toj integraciji moglo bi se iskoristiti da se Srbiji koja čeka na otvaranje poglavlja 23 pomogne u tom procesu, ali i pojasne sve njegove teškoće i izazovi.

Prema njenim rečima, odluka Srbije da "posle tragične prošlosti" odlučno zakorači prema Evropi je dobrodošla. Ona, međutim, kaže da taj put nije lak jer niko u EU ne pokazuje entuzijazam prema proširenju iako je ideja i dalje živa, prenosi Hina.

Bivša predsednica hrvatske vlade je opisala šta je preduzela kada je došla na to mesto u situaciji kad je jedna članica EU (Slovenija) blokirala 14 od 35 pregovaračkih poglavlja zbog bilateralnog graničnog problema i šta su joj tada govorili zvaničnici u Briselu.

- Rekli su mi - kad ispunite sve što od vas očekuju članice, završićete pregovore, a ako ih ne ispunite, onda ih nećete završiti - ispričala je Kosor.

To se naravno odnosilo na slovenačku blokadu, dodala je Kosor.

- I Hrvatska i Slovenija mogu posvedočiti da u pregovorima nema i ne može biti popuštanja, te da je potrebno ispuniti sve kriterije. A popuštanja nema jer se u pregovaračkom procesu sve reforme i promene čine zbog države kandidatkinje za članstvo, a ne zbog Europske unije - tvrdi Kosorova.

Ona je dodala i da Hrvatska ima veliku priliku da tokom pregovora Srbije s EU ostvaruje i svoj nacionalni interes u rešavanju otvorenih pitanja, pri čemu hrvatska vlada treba da imati jasnu politiku.