Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Janković: Ogromni propusti u radu MUP

Saša Janković Foto: Medija centar Beograd

Janković: Ogromni propusti u radu MUP

Saša Janković je rekao da su napravljeni ogromni propusti u radu MUP tokom dešavanja u Savamali u izbornoj noći.

Srbija
Izvor: Blic, Fonet

Ombudsman je u intervjuu za “Blic” rekao da ne može naterati Ministarstvo unutrašnjih poslova da odgovornost za dešavanja u Savamali konkretizuje na određene rukovodioce, ali da se više ne može pobeći od toga da su napravljeni ogromni propusti u radu MUP-a.

On je istakao da već tri godine u godišnjim izveštajima piše da ključ ka napretku nisu novi i novi zakoni, već konkretna odgovornost za učinjeno i neučinjeno u primeni postojećih propisa.

„Po logici po kojoj je Borka Pavićević strani plaćenik, jer je njena nevladina organizacija dobila donaciju, najveći 'strani plaćenici' su, čini mi se, ministri Selaković i Stefanović, čija su ministarstva od SAD, Brisela i zemalja EU dobila iznose i opremu u vrednosti više desetina miliona evra godišnje“, rekao je Janković.

Na pitanje da li će insistirati na razdvajanju krivične i političke odgovornosti, Janković je rekao da će, kao i do sada, uporno raditi svoj posao.

Komentarišući sve učestalije priče o državnim udarima, Janković kaže da je reč o veoma štetnoj pojavi, bez obzira da li se to radi iz iskrenog uverenja, ili zbog populizma.

Govoreći o stanju ljudskih prava u Srbiji, ombudsman je istakao da je ozbiljno zabrinut zbog negativnih trendova, koji ne postoje samo u Srbiji.

"Kod nas su neka donedavno potiskivana, relativno moderna prava dobila zvaničnu podršku izvršne vlasti, na primer prava LGBT osoba, ali neke slobode i prava koje se neguju stotinama godina, kao što je sloboda štampe, izražavanja, okupljanja, i principi kao što su vladavina prava, nezavisnost pravosuđa, politička neutralnost policije i vojske, trpe ozbiljne udare", ocenio je Janković.